prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Preko stripa i karikature do ljubavi prema matematici

Učenici Osnovne škole Ivana Filipovića u Osijeku sudjelovali su u eTwinning projektu “Matematika kroz strip i karikaturu”.

Autorice su projekta Marica Brzica i Gordana Stanković. Cilj je projekta potaknuti učenike da na kreativan način promotre sadržaje nastave matematike i pomoću njih razviju umjetnički talent. U školi su se u projekt uključile tri nastavnice i preko 60 učenika. Učiteljica Ivana Frančić sudjelovala je u projektu s učenicima 3. a razreda, dok su se učiteljice Sanja Ivanović i Kristina Vučić u projekt uključile s učenicima viših razreda. Zadatak učenika bio je nacrtati strip matematičkog sadržaja ili karikaturu nekog od poznatih matematičara. Većina je učenika svoje stripove ručno crtala, no neki su se odlučili i za izradu stripa u digitalnom obliku. Sve radove izložili su u školskom holu.

Osim izložbe, napravili su i dvije digitalne knjige kako bi učenici mogli radove pregledati i online. Stripovi su obuhvaćali razne matematičke teme – dijeljenje s nulom, svojstva računskih operacija u skupu prirodnih brojeva, računanje s razlomcima, Pitagorin poučak. Velik broj učenika odlučilo se i za izradu karikatura poznatih matematičara kao što su Pitagora, Euklid, Eratosten i Rene Descartes. Sudjelovanjem u projektu učenici su upoznali duhovitu i zanimljivu stranu matematike, odlično se zabavili i na kreativan i maštovit način prikazali razne matematičke sadržaje.

Na kraju projekta, svaka je škola odabrala pet svojih radova za sudjelovanje u Regioviziji – glasanju za najbolje radove koje se održalo preko platforme Zoom. Školi je drago što su sudjelovali u ovom projektu, i nadaju se novim i zanimljivim projektima već iduće školske godine.