prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Preventivno djelovanje škole u projektu #PametnoNaNetu

U Osnovnoj školi Joakima Rakovca Sveti Lovreč Pazenatički iz Svetog Lovreča ove se školske godine 2021./2022. provodi školski projekt pod nazivom #PametnoNaNetu. Riječ je o projektu koji pripada dijelu Školskog preventivnog programa. Sudionici u projektu jesu učenici, roditelji te učitelji škole.

Projekt je osmislio pedagog Alen Hasikić, koji uz potporu ravnatelja Mladena Majuševića, aktivno provodi projektne aktivnosti. Opći cilj projekta je povećati znanja kod učenika, roditelja i učitelja o sigurnijoj upotrebi interneta, potencijalni negativnim stranama interneta, kao što je elektroničko nasilje, educiranje učenika i roditelja o alatima zaštite i mogućnostima prijave internetskog nasilja. Sukladno općem cilju, definirani su i specifični ciljevi u vidu prevencije elektroničkog nasilja, senzibiliziranja učenika i roditelja o elektroničkom nasilju te utjecaju na psihosocijalno stanje djeteta, edukacija roditelja iz područja sigurnije upotrebe interneta, podizanje razine svijesti o elektroničkom nasilju te metodama njegova suzbijanja, kao i razvijanje digitalne empatije kod učenika. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa 16.000,00 kn.

Projektom je predviđeno 11 aktivnosti koje se sastoje od: predavanja, radionica, posjete, likovnog natječaja, glazbenog stvaralaštva, izrade edukativnih postera, vršnjačko poučavanje, izrade digitalnih sadržaja te same promocije projekta.

Predavanja u sklopu projekta održat će predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka s temom o tome kako biti odgovoran roditelj u doba digitalnih informacija. Predavanje je namijenjeno roditeljima. Radionice će održati pedagog u svim razredima škole, a teme se dotiču prepoznavanja elektroničkog nasilja, izazovi u online okruženju i sl. Učenici koji su članovi školskog zbora sudjelovat će u osmišljavanju i uglazbljivanju pjesme s tematikom iz samog projekta. Zatim, Vijeće učenika izradit će edukativne postere, kao i ilustracije. Učenici 6. razreda izradit će prezentaciju pod vodstvom pedagoga o pozitivnim i negativnim stranama interneta, te rad prezentirati Vijeću učenika, a zatim 4. i 5. razredu. Učenici 7. razreda povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta izradit će QR kodove s nazivom projekta i savjetima o sigurnijoj upotrebi interneta. S projektom će se nastojati upoznati i ostale osnovne škole Istarske županije kroz organizaciju natječaja, pri čemu će učenici osnovnih škola određenom tehnikom izraditi infografike s ciljem širenja pravila lijepog ponašanja u online okruženju. Autor projekta nastoji primjerom dobre prakse motivirati i ostale odgojno-obrazovne djelatnike u kreiranju sličnih preventivnih projekata.