prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prezentacije nove generacije

Prezentacija je osobno iznošenje strukturiranog tijeka misli, poduprto vizualnim pomoćnim sredstvima. Cilj je svake prezentacije: informirati i objasniti, uvjeriti i motivirati publiku.

Iako služi za strukturirano prenošenje informacija ili ideja, prezentacija je moćan alat koji omogućuje vizualno privlačan prikaz. Bilo da je riječ o poslovnim prilikama, akademskim predavanjima, marketinškim reklamama ili drugim situacijama, prezentacija ima važnu ulogu u komunikaciji. Ona nije samo sredstvo za prijenos informacija ili ideja, već i alat koji potiče angažman publike i olakšava razumijevanje kompleksnih koncepata. Strukturiranim prikazom informacija olakšava zadržavanje fokusa na važnom sadržaju, čime pojednostavljuje proces filtriranja i obrade informacija u vremenu obilja informacija, različitih izvora i brzih promjena.

Prezentacija je već dugi niz godina sastavni dio obrazovnog procesa koji osigurava brojne prednosti i nastavnicima i učenicima. Nastavnici ju koriste kao alat za strukturiranje i prenošenje sadržaja, interakciju s učenicima te poticanje angažmana, pri čemu vizualni elementi pomažu učenicima u razumijevanju apstraktnih ili kompleksnih sadržaja dok ih interaktivni elementi potiču na aktivno sudjelovanje i angažman. Sve zajedno rezultira dinamičnom nastavom koja pobuđuje veći interes i motivaciju za učenje a time i produktivnost u učionici.[2]

Unatoč mnogim prednostima, učinkovitost prezentacija opada ukoliko se koriste na isti način i/ili postanu uobičajene. Korištenje istih alata i metoda te njihova prečesta uporaba mogu rezultirati zamorom i gubitkom interesa, posebno kod učenika, dok ponavljanje istog formata smanjuje kreativnost i inovativnost.

Jedan od načina kako osvježiti i povećati učinkovitost i utjecaj prezentacije je integracija umjetne inteligencije (AI) u proces njezine izrade. Umjetna inteligencija mijenja način na koji razmišljamo o prezentacijama, otvarajući nove mogućnosti za njihovu personalizaciju, interaktivnost i kreativnost.

Primjena umjetne inteligencije u izradi prezentacija omogućuje stvaranje dinamičnih i interaktivnih sadržaja na jednostavniji i brži način. AI alati mogu automatski generirati ili prilagoditi određene elemente prezentacije na temelju unaprijed definiranih parametara ili uzoraka, čime smanjuju vrijeme i napor potreban za izradu prezentacije, omogućavajući korisnicima da se bolje i više usredotoče na sadržaj i koncepte koje žele prenijeti. Korištenjem naprednih algoritama i tehnika strojnog učenja, AI alati su u mogućnosti predložiti i/ili generirati nove ideje, stilove ili dizajnerske elemente koji mogu značajno obogatiti kreativni proces.

Postoji niz alata koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi olakšali proces stvaranja prezentacija i unaprijedili njihovu kvalitetu. Alati koje zbog svoje funkcionalnosti i jednostavnosti vrijedi izdvojiti su: Gamma.app, Decktopus i Tome app.

Gamma.app je alat koji koristi umjetnu inteligenciju za brzu i jednostavnu izradu vizualno atraktivnih i interaktivnih prezentacija. Njegovo intuitivno sučelje čini proces izrade prezentacija pristupačnijim i efikasnijim, a korisnicima omogućuje da se usredotoče na sadržaj, dok se AI bavi formatiranjem i dizajnom. Neovisno o temi ili svrsi prezentacije, prezentacije izgledaju profesionalno i korisnici mogu očekivati visokokvalitetan rezultat. Besplatni plan nudi 400 AI kredita za generiranje sadržaja pomoću AI, mogućnost preuzimanja prezentacija u .pptx i .pdf formatima s vodenim žigom “Made with Gamma”,  neograničen broj korisnika i prezentacija te osnovnu analitiku.

Decktopus je alat koji se ističe po svojoj jednostavnosti i brzini korištenja. Omogućuje generiranje prezentacija na temelju naslova, a AI će osigurati dizajn i primjenu istog stila (font, boju, veličinu teksta i raspored elemenata) na sve slajdove. Decktopus omogućuje dodavanje dinamičnog sadržaja poput GIF-ova, slika i citata čineći prezentacije zanimljivijima i interaktivnijima. Besplatan plan nudi 20 kredita za generiranje prezentacija pomoću AI, neograničen broj korisnika i prezentacija, dijeljenje prezentacije putem poveznice no ne i mogućnost preuzimanja prezentacija u .pptx i .pdf formatu niti analitiku.

Tome app je alat koji omogućuje brzo izražavanje ideja putem različitih formata kao što su prezentacije, jednostrani dokumenti, portfoliji i drugi. Ne generira sadržaj automatski, već djeluje prema uputama korisnika koji izrađuje prezentaciju koristeći različite značajke ovog alata. Može generirati slike na osnovu tekstualnog upita. Trenutno ne podržava izvoz u druge formate, poput .pptx, no prezentaciju je moguće uređivati, prezentirati i dijeliti iz aplikacije. Besplatna verzija ovog alata nudi 500 AI kredita i moguće je kreirati 5 prezentacija ili dokumenta. AI krediti mogu se koristiti primjerice za generiranje slika ili teksta i ne smanjuju se izradom nove prezentacije ili dokumenta. Krediti se mogu nastaviti koristiti čak i ukoliko je dosegnuto ograničenje stvaranja prezentacija. Analitika nije dostupna u besplatnom planu.

Prezentacije su važan alat u komunikaciji i obrazovanju a njihova učinkovitost i atraktivnost dodatno se može unaprijediti integracijom umjetne inteligencije u proces izrade. AI alati poput Gamma.app, Decktopus i Tome app omogućuju inovativne pristupe koji prezentacije čine zanimljivijima, drugačijima i usklađenima s vremenom u kojem dominira umjetna inteligencija. Koristeći AI alate za izradu prezentacija, možemo transformirati način na koji učimo i komuniciramo, stvarajući nove mogućnosti za razvoj znanja i vještina u digitalnom dobu.

[1] Mirjana Pejić Bach, Božidar Jaković, Prezentacijske vještine, udžbenik za 2. razred srednje strukovne škole, 2022., Zagreb, Alka script d. o. o. (str.22)

[2] Motivacija u nastavi, S.P. Šijanović, Motivacija u nastavi, https://www.skole.hr/motivacija-u-nastavi/, 2019.