prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pripremite se za Dabar, jer Dabar je više od natjacanja, Dabar je izazov!

Pripremite se za Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar! Dabar je online natjecanje namijenjeno učenicima i nastavnicima koje potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranjem strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranjem čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Prošlu školsku godinu natjecanje Dabar provedeno je u tjednu od 7. do 11. studenoga i obilježila ga je impozantna brojka od 5927 sudionika iz 209 škola diljem Republike Hrvatske. Iza nas je po prvi put provedeno međunarodno natjecanje Dabar u organizaciji udruge “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta i CROZ-a te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako je Republika Hrvatska postala jedna od najuspješnijih zemalja u prvoj godini natjecanja i od ove godine postala punopravnom članicom ove organizacije.

Za ovu školsku godinu, pripreme su u tijeku, radi se na izboru zadataka, njihovom prevođenju, postavljanju u Loomen, pripremaju se prezentacije za učenike i nastavnike, objave na društvenim mrežama.

Za sve koji su sudjelovali i za one koji će se po prvi puta uključiti u ovaj izazov, pripremili smo nekoliko korisnih informacija kako bi natjecanje proteklo bez poteškoća i na zadovoljstvo svih naših učenika i nastavnika. Uz to se moramo  pohvaliti kako su po prvi puta i hrvatski zadatci dio Dabrove kolekcije.

Natjecanje se provodi na CARNetovom sustavu Loomen, uz obaveznu uporabu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@edu.hr pri čemu se učenici natječu u jednoj od pet kategorija:

MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,

MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,

KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,

MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i

GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.

Sudjelovanje je na natjecanju dobrovoljno i besplatno.

Neovisno o kategoriji, učenici riješavaju 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.

Službena je mrežna stranica natjecanja http://www.ucitelji.hr/Naslovnica/Dabar.aspx na kojoj se mogu naći sve potrebne informacije o samom natjecanju, prezentacije i Zbirka sa 65 zadataka koji su korišteni na hrvatskom natjecanju prošle godine.

Uz sve ovo, kako bi se učenici što bolje pripremili za natjecanje u studenom, na raspolaganju je i PseudoDabar – Moodle kolegij dostupan svima s AAI@EduHr, preko poveznice http://bit.ly/pseudodabar.

Škole se prijavljuju svake godine za sudjelovanje na natjecanju putem online obrasca. Poželjno je da jedna osoba iz škole napravi prijavu za sve sudionike. Obrazac za prijavu sadrži polja u koja je potrebno unijeti: ime i prezime učitelja, e-adresu nastavnika (obvezno uz uporabu korisničkih podataka @skole.hr), MZOS zaporku škole, ime škole i broj učenika po razredima.

Pridružite nam se!