prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Andrija u blackoutu”

Ove školske godine Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj u školskom projektu “Razgovori s Andrijom” obilježava 320. godišnjicu rođenja fra Andrije Kačića Miošića, koja je 17. travnja 2024.

Projekt su osmislile profesorice koje dolaze iz aktiva hrvatskog i engleskog jezika Danijela Dobrota i Anđelina Mršo, a u njega su uključeni i ostali profesori Škole te Gradska knjižnica u Makarskoj. Osmišljen je kroz radionice koje će se odvijati tijekom cijele školske godine, a u njima će sudjelovati svi učenici Škole.

Lik i djelo fra Andrije Kačića Miošića beskrajno su obogatili ne samo ovaj kraj, ljude, nego i cijelu domovinu, stoga su odlučili kroz brojne zanimljive radionice svim učenicima približiti osobu po kojoj škola nosi ime. Nažalost, mnogi učenici nikad nisu čuli za fra Andriju, a ni ne znaju da se njegova Pismarica možda još uvijek skriva u starim šufitima njihovih prabaka i pradjedova.

Započeli su s maturantima, ubacili Andriju u blackout i korabljicom zaplovili kroz Razgovore ugodne naroda slovinskoga.

Za one koji ne znaju, blackout poezija podvrsta je dadaističke poezije koja nastaje tako da se uzme već postojeći književni tekst, a zatim se u tom tekstu odabiru riječi (engl. anchor words) na temelju kojih se stvara nova misaona cjelina, dok se ostatak teksta zacrnjuje, najčešće crnim markerom.

Poželjno je zacrnjivanjem teksta oslikati neki motiv, što su učenici u svom kreativnom zanosu i učinili. Birali su motive podneblja: maslinu, kamen, čamac, more, lozu, kao i lik samoga fra Andrije. Naravno, polazni tekstovi odabrani su iz Razgovora pa su učenici stvarali svoja mala umjetnička djela na predlošcima: Bratu štiocu, Pisma od Pavlimira, Pisma Radovana i Mjelovana.

Ove tekstove preveli su na engleski jezik pa su imali izvrsnu korelaciju nastave hrvatskog i engleskog jezika. Zanimljivo je bilo to što su učenici lakše stvarali na tekstovima na modernom engleskom, nego li na starom hrvatskom jeziku. U sklopu ove radionice učenici su osmislili kratki video uradak koji rado predstavlju uz fotografije panoa te pojedinih umjetničkih djela na koja su jako ponosni. Raduju se novim radionicama u kojima će razgovarati s fra Andrijom, a vas pozivaju da im se pridružite i upoznate ga.