prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Jezici bez granica” u Osnovna škola Pavao Belas

Osnovna škola Pavao Belas sudjelovala je u međunarodnom projektu “Paleografski ambasadori – Jezici bez granica”. Ideja je projekta “Jezici bez granica” da učenici, pripadnici različitih kultura promovorijaju materinski jezik na zabavan i inovativan način.

Priznavanje i poštovanje jezične i kulturne raznolikosti doprinose jačanju jedinstva i povezivanju društava. Ideja je projekta “Jezici bez granica” da učenici, pripadnici različitih kultura promovorijaju materinski jezik na zabavan i inovativan način. Lokalni, prekogranični jezici mogu promovirati miran dijalog i pomoći u očuvanju autohtonog naslijeđa. Kulturna i jezična raznolikost ključni su za održiva društva i pomažu u očuvanju razlika u kulturama i jezicima koji njeguju toleranciju i poštovanje drugih.

Osnovna škola Pavao Belas sudjelovala je u međunarodnom projektu “Paleografski ambasadori – Jezici bez granica”. Ciljevi projekta bili su: njegovati materinski jezik, kulturni identitet i kulturno naslijeđe na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom, europskom kontekstu. Sljedeći ciljevi projekta uključivali su teme poput: upoznavanja i očuvanja nematerijalne baštine, pisma (osobitosti i razvoj), razumjevanja važnosti hrvatskoga jezika, očuvanja uglate glagoljice kao autohtonog hrvatskog pisma u povijesnom i suvremenom kontekstu, epigrafiku, rukopise i spomenike, razvijanje poduzetništva i timskog rada, razvijanje etičke vrijednosti, kritičkog mišljenja, razvijanje ljubavi prema materinskom jeziku uz uvažavanjanje i poštovanje svih drugih jezika.
Učenici su u projektu surađivali u izradi i slanju čestitke, zahvalnice, paleografskog kalenadara za Međunarodni dan materinskoga jezika i pisanju akrostiha kao paleografski ambasadori. Promoviralii su jezike nacionalnih manjina svake države, izrađivali su logo projekta, glasali za najbolji logo, sudjelovali u inicijalnoj i završnoj anketi o suradnji međunarodnih timova učenika, završnoj evaluaciji i projektnoj diseminaciji.

Kroz različite projektne aktivnosti koje su realizirali školski i međunacionalni timovi učenika koji predstavljaju paleografske ambasadore svojih zemalja promoviran je slogan “Jezici bez granica” što je i tema koja promovira jezične raznolikosti i višejezičnost. Obrazovni proces je obogaćen novim i modernijim pristupom. Paleografski ambasadori svih zemalja će i u budućnosti nastojati biti dostojanstveni i časni ambasadori materinskih jezika.