prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Na putu smanjenja rizika od katastrofa”

Ravnateljstvo civilne zaštite pod Ministarstvom unutarnjih poslova u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje provodi projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”. Za sudjelovanje u projektu, odabrano je osam osnovnih škola iz četiri regionalna središta (Osijek, Zagreb, Rijeka i Split) u kojima se provodi testiranje izrađenog priručnika. Svaka škola izabrala je po tri učitelja (geografija, priroda i pedagogija) koji pohađaju radionicu i provode pilot program u svojim školama. Tako je izabrana i Osnovna škola Ivana Filipovića iz Osijeka.

Vrlo niska svijest o važnosti smanjenja rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj predstavlja veliki problem u ostvarivanju održivog razvoja. Kako bi buduće generacije bile otpornije na katastrofe i održive potrebno je, uz opću javnost, educirati i sljedeću generaciju znanstvenika, političara, nastavnika, itd.

Projekt je inicijativa kojom se želi uvrstiti teme smanjenja rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja. Izradom edukacijskih materijala o smanjivanju rizika od katastrofa te nabavom edukacijskog vozila i edukacijskih modela simulacije katastrofa koji će se koristiti u aktivnostima jačanja svijesti učitelja, učenika osnovnih škola i održavanjem Dana SROK-a za opću javnost, doprinijet će se ostvarenju ciljeva projekta.

Projektne aktivnosti:

  1. Izrada priručnika za učitelje za implementaciju tema smanjenja rizika od katastrofa u nastavi
  2. Izrada edukacijskih materijala o smanjivanju rizika od katastrofa
  3. Nabava dijelova i sastavljanje edukacijskog vozila sa simulatorom potresa i nabava edukacijskih modela simulacije katastrofe
  4. Jačanje svijesti učitelja, učenika i opće javnosti o smanjenju rizika od katastrofa u vidu obilježavanja Dana SROK-a

Učenici 5. razreda škole ove školske godine na satima Geografije, Prirode i satima razrednika uče o prirodnim katastrofama i provode aktivnosti pilot projekta “Na putu smanjenja rizika od katastrofa”. U školi je obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (SROK). Ravnateljstvo civilne zaštite organiziralo je edukativno-interaktivni program u kojem su učenicima prezentirani edukativni modeli katastrofa, nabavljeni u pilot projektu “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa – SROK”. Modeli će ostati školi na trajno korištenje i služiti na satima geografije, prirode i biologije. Modeli će poslužiti učenicima u upoznavanju s poplavama, potresima, krškim krajolikom, erozijom i vulkanom. U školskom dvorištu djelatnici civilne zaštite prezentirali su učenicima oprema za spašavanje.