prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektima osnažujemo struku

Od školske godine 2020./2021. Strojarska i prometna škola Varaždin nositeljica je Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, najvišeg priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a. Škola je kvalitetom provedbom projekata dokazala svoju izvrsnost i visoke standarde Erasmus+ programa, a zasluga je to školskog projektnog tima koji u školi djeluje od 2014. godine.

Škola je spremno dočekala 2023. godinu koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom vještina (European Year of Skills). U školi se provode Erasmus+ projekti mobilnosti i projekti suradničkih partnerstava u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, eTwinnignovi projekti i niz drugih projekata čiji je cilj osnaživanje strukovnih i životnih vještina učenika i nastavnika kao i poticanje na cjeloživotno učenje.

Unatrag devet godina škola je provela osam Erasmus+ projekata mobilnosti, a deveti projekt pod nazivom “SIPS mobility 6” upravo je u tijeku. Škola također nosi oznaku eTwinningove škole, koja je prvi puta dodijeljena u školskoj godini 2019./2020. Podršku eTwinningovim nastavnicima škole pruža eTwinningova ambasadorica i nastavnica strojarske skupine predmeta škole Ana Marketin-Sedlar koja je eTwinningove projekte povezala s Erasmus+ projektima mobilnosti škole. U školi su se proveli brojni eTwinningovi projekti od kojih se ističu “Inventors who changed technical world” i “Outdoor clasroom day”, a trenutno se provode sljedeći eTwinningovi projekti: “Challenges of vocational professions”, “Šarene klupe budućnosti”, “DIGITAL LEARNING PATHS (DLP)”, “I dare you! VET Digital Challenges”, “Funkcije u STEM-u” i “Quality 4 us”.

Kako bi se široj javnosti pokazalo što se radi kroz eTwinningove i Erasmus+ projekte, kojima se učenicima poboljšavaju strukovne i životne vještine, u školi su obilježeni Dani Erasmusa 2022. Tijekom Dana Erasmusa, 13. listopada 2022. godine, održan je webinar u kojem su predstavljeni najzapaženiji školski projekti. Osim Erasmus+ projekata, predstavljeni su i eTwinningovi projekti kojima se istaknula povezanost eTwinninga s projektima Erasmusa+. Time se pokazalo kako škola na jedinstven način osnažuje internacionalizaciju te povećava kvalitetu samih Erasmus+ projekata. Uz profesore Mirelu Kuščer, Moniku Žganec, Aleksandru Schill te Anu Marketin-Sedlar, predavači na webinaru bili su i učenici maturanti škole Alanis Podbojec te Dino Dvanajščak. Učenici su iz svoje perspektive objasnili važnost i dobrobit sudjelovanja u eTwinningovim i Erasmus+ projektima te su na taj način ostalim učenicima približili ove projekte kojima se na kvalitetan i zanimljiv način stječu vještine potrebne za tržište rada.

Zahvaljujući predanom timskom radu, osim eTwinningovih i Erasmus+ projekata mobilnosti, u školi se provode i Erasmus+ projekti suradničkih partnerstva. Trenutno je u provedbi projekt pod nazivom Digital Learning Paths čiji je nositelj belgijska škola GO! Technisch Atheneum Zavelenberg. U sklopu projekta kreiraju se putevi učenja (learning paths) s ciljem povećanja atraktivnosti strukovnih zanimanja uvođenjem inovativnih metoda poučavanja strukovnih sadržaja.

Škola provodi i niz drugih projekata kojima osnažuje struku. Jedan od njih, STEM u SIPS-u, prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te omogućilo njegovo sufinanciranje. Provedbom projekta STEM u SIPS-u planirano je održavanje interaktivnih radionica za darovite učenike Strojarske i prometne škole tijekom kojih će raditi na izradi robota na daljinsko upravljanje putem pametnog telefona uporabom STEM-a. Zahvaljujući radu na projektnim aktivnostima, učenici će steći nova znanja i vještine koje će ih pripremiti za nastavak školovanja ili što bolje obavljanje budućega posla.