prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni dan – Dan planeta Zemlje

Projektni dan posvećen obilježavanju Dana planete Zemlje održan je u Osnovnoj školi Slatine na otoku Čiovu u petak, 21. travnja 2023. godine. Učenici su sudjelovali u čišćenju parka, uređivanju igrališta, sadnji biljaka te u kreativnim radionicama o održivom razvoju i ekologiji. Dio učenika je sudjelovao na edukativnim radionicama u Splitu. Cilj Projektnog dana je bio podići svijest o važnosti zaštite okoliša i promicanja ekološke svijesti.

Obilježavanje je započelo predavanjem učiteljice Marine Ležaje o povijesti i važnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje te izazovima s kojima se suočava cijeli svijet. Uslijedile su aktivnosti u prekrasnom Parku Miljenka Smoje koji je glavno mjesto okupljanja učenika, mještana i posjetitelja Slatina.

Jutarnji program započeo čišćenjem parka, nakon čega su se učenici 5. i 6. razreda s učiteljicama Marinom Ležajom i Ileanom Šimin podijelili u skupine te su razvrstavali otpad i odložili ga u odgovarajuće spremnike. Učenici su pokazali veliku motivaciju i entuzijazam u čišćenju parka te su se posebno istaknuli u skrbi za okoliš. Nakon čišćenja parka, učenici su se uputili na igralište na Portu gdje su se pridružili učenicima 7. i 8. razreda koji su s učiteljima Jelenom Burazin i Dujom Jurkovićem imali zanimljiv zadatak – prebojati grafite po tribinama u boje HNK Hajduka. Učenici su s veseljem prionuli na posao te su svojom kreativnošću i umijećem osvježili i uljepšali izgled tribina.

Nakon završetka uređivanja igrališta, učenici su pokupili otpad na velikom igralištu i obližnjem dječjem igralištu, te su ga razvrstali i odložili u odgovarajuće spremnike. Kako bi dodatno uljepšali igrališta, učenici su postavili ekološke superjunake kao motivaciju za bolji odnos prema okolišu. Superjunaci su bili rezultat kreativne radionice u sklopu projekta RASTimo zajedno! Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promicanja odgovornog ponašanja u mjestu.

Nakon završenih aktivnosti na igralištima, učenici i učiteljice Irena Cuculić, Ileana Šimin i Ljiljana Jelinić su prošetali prirodom, istražili okolicu škole te su pronašli neke jestive i ljekovite samonikle biljke. Učenici su s veseljem sudjelovali u aktivnostima vezanim za biljni svijet te su iskopali biljke i presadili ih u školski vrt. Svaka biljka je označena imenom i svojstvima, kako bi učenici mogli naučiti o njihovoj važnosti i upotrebi. Presađivanje biljaka u školski vrt potiče svijest o važnosti biljnog svijeta i očuvanju biološke raznolikosti

Učenici su učili kako otpad nije smeće i kolika je važnost razvrstavanja otpada te kako je odgovorno odlaganje u odgovarajuće spremnike važan korak u procesu recikliranja i smanjenja zagađenja okoliša. Također, uređivanje igrališta i izrada ekoloških superjunaka potiče kreativnost i osvještava činjenicu kako je briga za okoliš zajednički problem svih.

Za to vrijeme, vrijedni učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama Antonelom Rađom, Nelom Sprečkić Kečom i Josipom Parčinom sudjelovali u kreativnim i poučnim radionicama na kojima su se upoznavali s održivim razvojem i ekološkom svijesti. Dio učenika zadrugara: Marina Andrijolić, Matilda Klaus, Filip Škrobica, Roko Vantić, Sara Jerković i Ana Ćatipović s ravnateljicom Željkom Ninčević i knjižničarkom Teom Radić su imali posebnu priliku sudjelovati u izvanškolskoj aktivnosti u Splitu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu gdje su se upoznali s procesom dobivanja eteričnog ulja kadulje. Naime, sudjelovali su na radionici “Izolacija eteričnog ulja kadulje” koju su vodile redovita sveučilišna profesorica Valerija Dunkić i asistentica, profesorica Ivana Vrca. Učenici su promatrali cijeli proces od berbe kadulje u Slatinama do dobivanja dragocjenog eteričnog ulja. Slatinski učenici su donijeli listove kadulje ubrane u Slatinama, a kao nagradu su ponijeli kući nekoliko mililitara dragocjenog eteričnog ulja kadulje. Upoznali su se s tehnikama ekstrakcije i destilacije te su naučili o važnosti očuvanja biljnog svijeta i korištenja biljnih resursa na održiv način.

Nakon radionice na fakultetu, učenici su posjetili tvornicu čokolade Nadalina u Splitu, gdje ih je ugostio vlasnik tvrtke, Marinko Biškić. Tijekom posjeta tvornici čokolade, učenici su se upoznali s procesom proizvodnje čokolade, od sirovih sastojaka do gotovih proizvoda. Tvrtka Nadalina je jedina u Hrvatskoj koja izrađuje čokoladu od zrna, tzv. „from bean to bar” koncept. Učenici su saznali zanimljivosti o čokoladi i njezinoj povijesti.

Učenici su imali priliku sudjelovati u izradi vlastite čokolade te su eksperimentirali s dodavanjem eteričnih ulja lavande i mente s čokoladom. Ova aktivnost je povezala znanja o biljnom svijetu i procesu proizvodnje čokolade te je istaknula važnost inovativnosti i kreativnosti u upotrebi prirodnih resursa. Učenike je posebno dirnuo entuzijazam vlasnika, Marinka Biškića te su još više zavoljeli omiljenu dječju slasticu.

Sudjelovanje u radionici na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i posjet tvornici čokolade Nadalina bili su dio inspirativnog i poučnog iskustva koji su dodatno osvijestili učenike o važnosti brige za okoliš i kreativnosti u upotrebi prirodnih resursa. Posjet Splitu odvijao se u sklopu projekta Čuvari baštine Centra izvrsnosti Splitsko dalmatinske županije.

Ovaj Projektni dan bio je odlična prilika za edukaciju učenika o važnosti očuvanja okoliša te za poticanje njihove odgovornosti prema zaštiti planeta Zemlje. Osnovna škola Slatine na otoku Čiovu pokazala je primjerom kako škole mogu biti aktivan sudionik u zaštiti okoliša te kako se djeca mogu educirati i potaknuti na odgovorno ponašanje od najranije dobi.