prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pronađeni tisućljećima stari mamutski kosturi

Dok je obnavljao svoj stari vinski podrum, vinogradar u Gobelsburgu u Donjoj Austriji iskopao je velike kosti za koje isprva mislio da su komadi drveta. No kako se ispostavilo, riječ je o kosturima mamuta starim tisućama godina.

Stručnjaci se slažu da je ovo najznačajniji nalaz ove vrste u više od 100 godina.

– Ovako zbijen sloj mamutovih kostiju nije pronađen u Austriji 100 godina. Za istraživanje je vrlo važno da ih sada možemo ispitivati suvremenim metodama. Vrlo smo uzbuđeni, kaže Hannah Parow-Souchon, arheologinja Austrijskog arheološkog instituta.

Kosti potječu od najmanje tri mamuta i vjerojatno su stare 30 000 do 40 000 godina. Ljudi su ovdje vjerojatno lovili mamute i hvatali ih u zamke u kamenom dobu.

– Ovo je sigurno međunarodno značajno otkriće koje će također baciti novo svjetlo na rane moderne ljude i njihovu interakciju s mamutima, kaže Parow-Souchon.

Nakon pregleda istraživača s Austrijskog arheološkog instituta, nalaz će biti predan Prirodoslovnom muzeju u Beču na restauraciju.