prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Provedba projekta “RM@Schools ESEE”

U Osnovnoj školi “Antun i Stjepan Radić” Gunja održane su dvije radionice pod nazivom “Bojanje s mineralima” u kojima su sudjelovali učenici 5. a i 6. c razreda. U eksperimentalnoj aktivnosti, učenici su izrađivali boje za slikanje na tradicionalni način.

Voditelji radionice bili su Marko Cvetković i Ana Brcković, profesori sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba. Oni su suradnici za Hrvatsku na projektu koji se zove” RM@Schools ESEE”. Cilj ovog projekta je osvješćivanje djece i mladih o korisnim stvarima iz okoliša i njihova praktična primjena u svakodnevnom životu. Osim što iz minerala se dobivaju korisne stvari poput raznih metala mogu se koristiti i za izradu boja. Učenici su imali priliku napraviti boje i slikati s njima što ima se pokazalo iznimno zabavno. Svaki učenik dobio je za provedbu radionice jedan RM@Art toolkit. Sadržaj toolkita ostaje na poklon školi, a sastoji se od tarionika i tučka za mljevenje mekših pigmenata (ugljen i limonit), tvrđih pigmenata u prahu, uzorka minerala/kamena, posuda i opisa aktivnosti.

Minerali i rude ključni su pokretački mehanizmi tehnološkog napretka i potrebni su za svakodnevnu upotrebu. Od njih se izrađuju razni proizvodi, od plemenitih metala za elektroničku industriju, komponenti za automobilske akumulatore do gline za proizvodnju papira. Jedna od najranijih primjena ovih sirovina bila je umjetnost mnogo prije nego što su postojali bilo koji automobili ili mobilni telefoni. Danas, u doba modernih industrijskih pigmenata, nije teško zaboraviti odakle su pigmenti potjecali prije kemijske industrije. Toolkit je osmišljen s ciljem da prikaže neke od osnovnih koncepata korištenja ruda i minerala u izradi boja.