prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva godina sudjelovanja u eTwinning projektima

Učenici Područne škole Lončari iz Vinjana Gornjih, koja je dio Osnovne škole “Josip Vergilij Perić” Imotski, privode kraju prvu godinu sudjelovanja u eTwinning projektima.

Tijekom godine aktivno su sudjelovali u više projekata. U projektu “Uz čitanje riječi rastu/ Words grow by reading” poticali su čitanje na zanimljive načine. Surađivali su sa školskom knjižničarkom, izrađivali su plakate za lektirna djela, obrađivali lektiru iz vrećice a sa ciljem popularizacije čitanja. U projektu “Šarene boje uskrsnih pisanica” osvijestili su važnost starih običaja povezanih uz Uskrs u našem kraju. Bojali su pisanice u kapuli, izrađivali prigodne motive različitim likovnim tehnikama i kušali tradicionalna jela. “U svijetu likovnih umjetnika 3/ Art in my heart” je omogućio učenicima da upoznaju život, rad i djela najvećih umjetnika svijeta i domovine: Vincenta van Gogha, Paula Kleea, Vaska Lipovca, Marije Ujević-Galetović, Vasilija Kandinskog, Pabla Picassa, Piet Mondriana, Andy Warhola, Ivana Večenaja i Mirne Sišul. Po uzoru na njih, učenici su stvarali likovne radove ukomponirane u postojeći kurikulum. U projekt “Igrom do znanja i zabave/ Play for learning and fun” su se uklučili u rujnu 2020. godine i odradili zadatke za svaki mjesec. Najviše im se svidjelo igranje starih zaboravljenih igara i novih koje su učenici sami smišljali. “Čarobne slikovnice godišnjih doba/ Magical picture book of the seasons” je imao za zadatak pratiti i bilježiti promjene u prirodi u svim godišnjim dobima i od slika i teksta izraditi prigodne slikovnice. Slikovnice su izradili u Book Creatoru.

U projektu “Igram se i učim /I play and learn” su učili nastavne sadržaje pomoću igre i surađivali s projektnim partnerima. Izradili čudnovati kotač, i uz njega vježbali matematiku te igrali edukativne igre. U “Živimo zeleno/ Living greenly” projektu nizom aktivnosti obilježavali su prigodne dane tijekom godine: Svjetski dan planina, Dan životinja, Dane kruha, Dan jabuka, Svjetski dan ljubaznosti, Dan voda i Dan planeta Zemlje. Reciklirali su, zasadili jabuku u vrtu i učili o suživotu s prirodom. Za “Dan jabuka 2020.” sve je bilo u znaku jabuke “kraljice voća”. Naučili su nove nazive jabuka, nove poslovice, izrađivali plakate, kušali ih, slikali, sladili se proizvodima od jabuka i odlično se zabavili. U projektu “Iz krvi i bola niklo je cvijeće – Hrvatska moja zahvalna i ponosna” odali su počast svim žrtvama Domovinskog rata uz niz aktivnosti: palili su svijeće, gledali film, prisjetili se branitelja učenika škole koji je dao život u Vukovaru, slikali golubicu mira, zastavu i uredili plakat. Učenicima se najviše svidjela izrada Vodotornja od kartona. Za “Dan ružičastih majica 2021/ Pink Shirt Day 2021.” učenici škole su lsudjelovali u veljači nizom aktivnosti pomoću kojih su osvijestili važnost dobrog odnosa s vršnjacima. Osmislili su plakate, majice i poruke za zaustavljane nasilja među djecom. “100. dan škole Udruge Zvono/ 100th day of school 2021.” 22. veljače su obilježili 100. dan škole: vježbali su 100 vježbica, slagali riječi i rečenice od 100 slogova, slagali 100 puzzli, pjevali himnu, odrađivali projektne zadatke, izradili plakat i dobili diplomu. U projektu “Mi smo dio zemlje i ona je dio nas” aktivnostima su odali počast planeti Zemlja. Reciklirali su plastične posudice i u njih sadili cvijeće za Majčin dan. Od starog papira su radili novi i još dosta zanimljivih aktivnosti. S projektom “Što za mene znači Božić/ WHAT CHRISTMAS MEANS TO ME” krenuli su početkom prosinca izradom adventskog kalendara i obavljali različite zadatke svaki dan do Božića. Izrađivali su prigodne ukrase, istraživali stare običaje i predstavili ih u razredu i projektnim partnerima. Komunikacija i razmjena ideja s projektnim partnerima pomogli su usvajanju znanja na različite načine. Upoznali su nove prijatelje, koristili nove alate i najvažnije, uživali u svim provedenim aktivnostima. Na poveznici je moguće pogledati provedene aktivnosti škole u navedenim projektima.