prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva mobilnost Erasmus + projekta My Culture – Your Culture – Our Culture u Ekonomskoj školi Požega

Od 10. do 14. prosinca 2018. godine Ekonomska škola Požega, u sklopu novog Erasmus+ projekta My Culture – Your Culture – Our Culture, ugostila je 20 učenika i 15 nastavnika partnerskih škola iz Turske, Portugala, Italije, Grčke i Rumunjske.

Projekt traje dvije godine, od rujna 2018. do kraja kolovoza 2020. godine, tijekom kojih će po četiri učenika i dva nastavnika Ekonomske škole putovati na pet mobilnosti. Ovo je bila prva mobilnost u sklopu navedenog Erasmus+ projekta. Nastavnici su bili smješteni u hotelu, a učenici su svoje goste udomili u vlastitim kućama.

Cilj je projekta predstavljanje kulturne baštine, a tema je prve mobilnosti bila lokalna povijest, dok će se sudionici mobilnosti u sklopu sljedećih mobilnosti upoznati s tuđom te predstaviti vlastitu književnost, glazbu, ples, narodne nošnje, hranu, umjetnost te kulturne i sportske aktivnosti.

 

Kroz protekle dane učenici su razvijali komunikaciju na engleskom jeziku te sudjelovali u radionicama i aktivnostima koje su im nastavnici pripremili i organizirali. Nakon programa dobrodošlice kojega su učenici požeške škole obogatili pjesmom te predstavljanjem škole, grada i države, za goste je organizirano turističko razgledavanje grada kojega su vodili učenici hotelijeri i prilikom kojega su predstavili važnije objekte i kulturno-povijesne spomenike grada Požege. U sklopu razgledavanja posjetili su i Gradski muzej Požega gdje je za njih održano predavanje o povijesti muzeja i rudinskim glavama. Idući se dan putovalo u Vukovar gdje su učenici i nastavnici posjetili Muzej vučedolske kulture u kojemu je organizirana i radionica za učenike, a nakon toga se krenulo u razgledavanje Vukovara i Osijeka. U srijedu su učenici sudjelovali u radionici izrade rudinskih glava od gline te radionici posvećenoj učenju glagoljice.

Radionice su u školi za učenike održale profesorice Marija Šag Sadilek i Mirna Dusper. Istovremeno, nastavnici su slušali predavanje i sudjelovali u radionici vezanoj za rutine u razmišljanju i tzv. vizualnom razmišljanju koje je pripremila i vodila profesorica Marina Hurtiš Međugorac. Profesorica Lidia Gerstman pripremila je gostima predavanje i radionicu o hrvatskom jeziku. Četvrtak je bio organiziran za posjet Zagrebu gdje se posjetilo Muzej grada Zagreba te razgledala stara gradska jezgra. Nakon toga su učenici bili podijeljeni u međunarodne timove, a zadatak im je bio da po unaprijed pripremljenim zadatcima istraže grad te sve viđeno snime. Posljednji dan mobilnosti s  gostima učenici i nastavnici su posjetili lokalnu radio postaju RVA te bili na prijemu u Županiji.

Profesorica Jelena Kovačević pripremila je nagradni kviz kojime se provjerilo koliko su dobro strani učenici zapamtili ono što su čuli i vidjeli o Požegi, Vukovaru, Osijeku i Hrvatskoj. Za kraj druženja održana je glazbena večer na kojoj su učenici Ekonomske škole Požega, u suradnji s profesorom Robertom Begićem, pjevali pjesme na jezicima zemalja partnera.

Obogaćeni novim iskustvima i poznanstvima te oduševljenjem i zahvalama učenika i nastavnika partnerskih zemalja, učenici i nastavnici Ekonomske škole Požega pripremaju se za sljedeću mobilnost koja će biti održana u Italiji, na Siciliji u ožujku 2019. godine.