prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putevima naših branitelja – Dinara, Mali Maglaj (1455 m)

Učenici Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju, članovi planinari „Leteći medvjedići“ za svoju uspon izabrali su jedan od vrhova Dinare – Mali Maglaj, (1455 m).

U sklopu obilježavanja 18. rođendana vojne operacije „Zima ’94.“ 25. studenoga 2023. godine Leteći medvjedići prekinuli su svoj uspon na Dinaru, Mali Maglaj zbog niskih temperatura, vjetra i vijavice. Medvjedići nisu bili razočarani, znali su da ih planina čeka, a želja za ponovnim povratkom i novim doživljajima svakim je danom bila sve jača. Dinara - Mali Maglaj 1455 m

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi i najavljenoj kiši, deset najhrabrijih Letećih medvjedića, okupilo se u subotu, 10. veljače 2024. g. u 9 sati ispred Planinarskoga doma „Sv. Jakov“ i krenulo putevima branitelja – u osvajanje vrha Malog Maglaja (1455 m) predvođeno učiteljima Ivanom Perkovićem, Rozanom Ivković-Ćurić i Anđelom Tomašević.

Mali Maglaj sa svojih 1455 m dominira iznad visoravni Vrdovo, na hrvatskoj strani masiva Dinara. Na vrhu je izgrađen veliki kameni križ, podignut u spomen na poginule branitelje u Domovinskome ratu. U bazi križa je uklesan prekrasan stih:

Nemoj me nikad zanijekat brate –

niti se stidjet ove svete stijene!

Ja sam umro za Hrvatsku i za te;

ti živi Hrvatsku i živi mene!

Spomen obilježje podigli su suborci iz HV-a i HVO-a kninskoga, sinjskog i livanjskog kraja u spomen operacije „Zima 94.“ jer je ovaj vrh za vrijeme Domovinskoga rata bio važna vojna kota. Na samome vrhu vidljivi su bunkeri, a u jednome bunkeru uređeno je  skloniše za slučaj nevremena. Upravo je taj bunker poslužio Medvjedićima da se sklone od olujnoga juga te je pretvoreno u učionicu gdje su im njihove učiteljice povijesti i geografije Rozana Ivković-Ćurić i Anđela Tomašević još jednom objasnile važnost planine Dinare kao ishodišta vojnih operacija  „Zima 94.“ i „Oluja“ u oslobađanju hrvatskoga teritorija.