prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Putevima naših branitelja“ Dinara, Mali Maglaj 1455 m

U sklopu obilježavanja 18. rođendana PD Sv. Jakov – Bitelić i vojne opracije „Zima ’94“ 25./26. studenoga 2023. godine učenici Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju, članovi INA Mladi planinari „Leteći medvjedići“ za svoju uspon izabrali su jedan od vrhova Dinare – Mali Maglaj, (1455 m).

Niske temperature do -5°C, olujni vjetar i vijavica nisu spriječili trideset i šest Letećih medvjedića da se okupe u prostorijama PD „Sv. Jakov“ gdje su ih s radošću dočekali, utoplili i okrijepili članovi Planinarskoga društva Sv. Jakov – Bitelić predvođeni predsjednikom Draženom Buljanom te im se Leteći medvjedići od srca zahvaljuju. Putevima naših branitelja - Dinara, Mali Maglaj 1455 m

Nakon odmora i okrijepe u domu, Leteći su medvjedići krenuli „Putevima naših branitelja“ – u osvajanje vrha Malog Maglaja – predvođeni umirovljenim časnikom Lukom Prolićem koji im je približio važnost vojne operacije Zima ’94 uvodnim riječima:

„Operacija Zima ’94 provodila se od 29. studenoga do 24. prosinca 1994. na području Livanjskog polja i planine Dinare. U tih je 27 dana u iznimno teškim i surovim zimskim uvjetima oslobođeno područje širine deset i dubine 20 kilometara – ukupno 200 četvornih kilometara strateški iznimno važnoga teritorija, ključnoga za daljnje operacije. Otvaranje puta prema Kninu preko Dinare usred zime bio je cilj koji je graničio s ludošću, no bio je to jedini način da se pomogne Bihaću i da se spriječi tragedija civilnoga stanovništva srebreničkih razmjera. Kad su pobunjeni Srbi, nakon nekoliko dana shvatili što se događa, bilo je prekasno. Hrvatski vojnik već je stajao na vrhu Dinare, a Knin je bio na dlanu. Neprijatelj je poražen na Dinari i veći dio Livanjskoga polja došao je pod nadzor hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane. Nažalost, oslobađanje najviših vrhova Dinare u toj je pobjedničkoj operaciji uzelo svoj danak. Poginulo je 29 hrvatskih vitezova, jedan je nestao, dok je njih 58 ranjeno. Bila je to jedna od ključnih operacija, u kojoj su stvoreni preduvjeti za napadna djelovanja i završne oslobodilačke operacije u Domovinskome ratu”.

Putevima naših branitelja - Dinara, Mali Maglaj 1455 mNakon riječi Luke Prolića, Medvjedići su krenuli na uspon te su „in situ“ naučili zašto se vojna operacija Zima ’94 smatra jednom od najekstremnijih vojnih akcija u Domovinskome ratu što su nam prenijeli u svojemu videu:

Putevima naših branitelja – Dinara, Mali Maglaj 1455m

Nakon prijeđene polovice puta, vodič Luka Prolić i voditelji Letećih medvjedića, Rozana Ivković-Ćurić, Jure Poljak, Karla Radović i Ivan Perković, donijeli su odluku da se uspon prekine i krene na spust kako se situacija ne bi zakomplicirala. Iako nisu stigli na sam vrh, Medvjedići nisu bili razočarani jer poštuju planinu. Oni se uspinju zbog planine i uživanjima u čarima koje im nudi, a ne samo zbog osvajanja vrhova. Planina je tu za njih i nikuda neće pobjeći. Ona će ih ili odbiti da joj se ne požele vratiti ili će u njima probuditi ljubav i želju za ponovnim povratkom kada će im ponuditi nove doživljaje i zadovoljstvo zbog uspona. Sigurnost svih učesnika ipak je najvažnija.