prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Putevima naših branitelja“ Dinara – Vjetar s Dinare

U subotu, 14. listopada 2023. godine, trideset i četiri Leteća medvjedića iz Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju okupilo se ispred Planinarskoga doma „Sv. Jakov“ i krenulo „Putevima naših branitelja“.

U sklopu projekta “Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva”- Jadranski RZC STEM raspisao je natječaj za financiranje programa „Čuvari baštine“ za šk. god. 2023./2024. Voditelji INA-e Leteći medvjedići na natječaj su prijavili projekt “Putevima naših branitelja” te su u sklopu istoga i odabrani.

Cilj je projekta planinareći PP Dinarom zainteresirati djecu za upoznavanje prirodne baštine Republike Hrvatske, upoznavanje zaštićenih i endemskih biljaka i životinja, te podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode. Budući da je planina Dinara ishodište vojno-redarstvenih akcija Domovinskoga rata, cilj ovoga projekta je i promicanje istine o Domovinskome ratu, razvijanje domoljublja i buđenje duha ponosa i poštovanja.

U subotu, 14. listopada 2023. godine, trideset i četiri Leteća medvjedića okupilo se ispred Planinarskoga doma „Sv. Jakov“ i krenulo „Putevima naših branitelja“. Predvođeni umirovljenim časnikom Lukom Prolićem, koji je ujedno i član PD „Sv. Jakov – Bitelić“ krenuli su prema Planinarskome skloništu „Vjetar s Dinare“, smještenoga na Goveđoj kosi (1330 m), koje je jedno od važnih neprijateljskih uporišta na Dinari. Na svojemu usponu učenici su naišli na spomenik poginulim braniteljima Zdenku Paveli i Nedjeljku Milunu te im odali počast molitvom i paljenjem svijeća. Vodič je bio izuzetno zadovoljan suradnjom s učenicima, a pogotovo zanimanjem za Domovinski rat te operaciju Zima 94. Ovim mu putem Leteći medvjedići upućuju zahvalu za njegovo stručno vodstvo i mnoštvo informacija kojima im je približio važnost Dinare i ulogu branitelja Sinja i Cetinske krajine u Domovinskome ratu.

Učenici su dobili zadatak predstaviti viđeno ostalim učenicima škole na svojoj Facebook stranici INA Leteći medvjedići, izraditi plakate kojima će ukrasiti školski pano te napraviti videozapis o svojemu usponu. Tijekom uspona učenici su imali dvije velike stanke koje su iskoristili za druženje i odmor te nezaobilazne društvene igre. Nakon povratka u dom bili su ugodno iznenađeni jer ih je dočekala vjeroučiteljica sa slatkišima, sokovima i toplim napitcima. S obzirom na zadovoljstvo koje je bilo očito kod svih učenika, neki novi uspon samo je pitanje vremena.