prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Radionica u sklopu projekta Generacija NOW

Generacija NOW je projekt neprofitne organizacije IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sudionicima projekta donira se edukacijska oprema, novčana sredstva za kupnju dodatne opreme te su organizirane edukacije i stručna mentorska podrška. III. osnovna škola Varaždin također je zaprimila vrijednu novčanu donaciju za provođenje projekta.

Ove školske godine tema projekta je “Pametna rješenja za svijet bez prepreka”. Sudionici imaju zadatak kreirati bilo kakav projekt koji pomaže osobama s poteškoćama ili invaliditetom u savladavanju izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu ili u različitim situacijama (kod kuće, u školi, u prijevozu, u aktivnostima, itd.). Važno je da je rad jasno povezan s temom te da se u realizaciji projekta koristi donirana oprema kroz Generaciju NOW. Dobna skupina od 1. do 4. razreda osnovne škole za realizaciju projekta koristi Neuron komplet/e, a dobne skupine od 5. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole koriste Arduino i/ili Dasduino komplete i dodatne DFRobot komponente.

U projekt je uključeno gotovo 90 škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova. Škola već treću godinu zaredom sudjeluje u projektu i domaćin je u provođenju radionica.

U školi je održana radionica na kojoj su prisustvovali učitelj informatike mag. inf. Tomislav Leček, izvrsni savjetnik, učiteljica Antonia Pantelić te predstavnici iz ostalih osam osnovnih i srednjih škola te udruga Varaždinske i Međimurske županije. Radionica je bila projektnog tipa za samostalan rad, a zadatak je bio izraditi mikrokontrolerski uređaj korištenjem Dasduino tehnologije. Uređaju je trebalo programirati funkciju mjerenja temperature pomoću BMP180 senzora te ispisati istu na OLED ekranu.

Nova znanja i iskustava, koja su učitelji imali prilike steći na ovoj radionici, moći će prenijeti svojim učenicima koji će ista ta znanja moći primijeniti u timskoj izradi rada na zadanu temu projekta. Ovo je još jedan projekt kojim se kod učenika nastoji razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti prilika da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje te da steknu STEM kompetencije potrebne kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća.