prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Razmjena znanja i dijeljenje primjera dobre prakse u Sloveniji

U okviru Erasmus+ projekta “Competitive VET for learners and teachers III”, ravnatelj i nastavnici Industrijske strojarske škole boravili su u Sloveniji od 27. ožujka do 1. travnja 2022. godine.

Jedan od zaključaka webinara o pisanju projekata za Erasmus mobilnosti, koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), bio je da svaka Erasmus+ mobilnost omogućuje razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija učenika, no učenici završe obrazovanje, pronađu svoje mjesto u svijetu rada, a vrijednost koja zasigurno ostaje bolji je ugled škole koja provodi Erasmus mobilnosti kao i mogućnost da nastavnici imaju susrete na europskoj razini kako bi učili iz primjera dobre prakse razvijenih zemalja EU te stečena znanja i vještine implementirali u odgojno-obrazovni proces. U okviru Erasmus+ projekta “Competitive VET  for learners and teachers  III”, ravnatelj i nastavniciškole boravili su u Sloveniji od 27. ožujka do 1. travnja 2022. godine.

Mobilnost ravnatelja Nenada Pavlinića i nastavnika Josipa Filića, Slavena Kuhara, Kristinke Lemaić, Silvia Terzea i Deana Vukelića u Sloveniji, omogućila je upravo navedeno kao i uspostavu suradnje i razmjenu znanja s djelatnicima Šolskog centra i Višje strojne šole u Novom mestu te zaposlenicima u tvrtkama i tvornicama koje su posjetili. Ravnatelja i nastavnike škole primio je i o posebnostima strukovnog obrazovanja u Sloveniji govorio direktor Šolskog centra Matej Forjan kao i ravnatelj Srednje strojne šole Sebastijan Brežnjak. Ravnatelj i nastavnici škole imali su mogućnost obilaska odjela Šolskog centra uz pratnju domaćina Tomaža Pintariča, koji je voditelj Erasmus projekata i obrazovanja odraslih, te su pratili metode i tijek odvijanja praktične nastave u odjelima za mehatroniku, automehaniku, autolimariju, alatničarstvo, CNC, CAD i CAM tehnologiju, a imali su priliku vidjeti i kako se provodi nastava u drugim obrazovnim sektorima kao što je prerada drva gdje učenici također koriste CNC tehnologiju.

Ravnatelj  i nastavnici škole obišli su suvremeno opremljenu knjižnicu, dvorane i terene za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, učenički dom te multimedijalni centar pri čemu su domaćini isticali da osim strukovnih vještina, veliku pozornost pridaju i razvoju osobnih prednosti učenika kao i razvoju tzv. “soft skills” pa tako učenike poučavaju komunikaciji na materinjem i stranom jeziku, timskom radu, vodstvu, rješavanju problema, radnoj etici, obraćanju pozornosti na detalje te razvijaju njihovu prilagodljivost i kreativnost tijekom strukovnih natjecanja, ali i natjecanja u sportu i općeobrazovnim nastavnim predmetima.

Ravnatelj i nastavnici škole su prisustvovali vježbama i predavanju na kolegiju Pametne instalacije pri Višjoj strojnoj šoli gdje su studenti, uz vodstvo dr. Mitje Vebera, pokazali kako praktično uče o upravljanju pametnim instalacijama. Primjenu pametnih instalacija ravnatelj i nastavnici škole su mogli vidjeti u tvornici Adria dom u Ćrnomlju gdje se proizvode pametne kuće za europsko, ali i svjetsko tržište. Učenike koji pohađaju Srednju strojnu šolu u Novom mestu, ravnatelj i nastavnici škole upoznali su i u Šentjernu u tvrkti Lok orodjarstvo gdje učenici obavljaju naukovanje kao i u tvornici za proizvodnju automobila Renault-Revoz.

slo renaultIznimno korisna znanja ravnatelj i nastavnici dobili su tijekom radionica o pisanju projekata te kurikuluma za strukovna zanimanja što će ravnatelju i nastavnicima biti velika pomoć u razvijanju strukovnog kurikuluma za obrazovni program kućnog majstora koji škola planira uvesti u nastavu.

Svi sudionici mobilnosti složili su se da su poboljšali svoje kompetencije u području učiti kako učiti, smisao za inicijativu i poduzetništvo kao i kompetencije u području znanosti i tehnologije. Zahvaljujući mobilnosti sudionici su povećali svoju mogućnost napredovanja, više su motivirani nastaviti razvijati svoje profesionalne vještine, stekli su praktične vještine relevantne za svoje trenutno radno mjesto i profesionalni razvoj, unaprijedili su poznavanje obrazovnog sustava Slovenije, proširili su postojeću mrežu kontakata te će sa zadovoljstvom svoja iskustva podijeliti s kolegama na radionicama i sjednici Nastavničkog vijeća.

Domaćini iz Šolskog centra Novo mesto pobrinuli su se da sjajno Erasmus iskustvo upotpune posjetima Beloj krajini, Muzeju na otvorenom i samostanu Pleterje gdje su se ravnatelj i nastavnici uvjerili u odličnu gastronomsku i kulturnu ponudu zemlje domaćina Slovenije te potvrdili dogovor o razmjeni učenika u okviru Erasmus+ mobilnosti koje slijede u programskom razdoblju do kraja 2027. godine što je omogućeno Erasmus akreditacijom u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koju je AMPEU dodijelila školi.