prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Interaktivno predavanje o raznolikosti govora u Hrvatskoj

U ponedjeljak 16. listopada u 13 sati u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu doc. dr. sc. Zdravka Biočina održat će interaktivno predavanje o dijalektima hrvatskog jezika.

Predavanje će započeti značajkama hrvatskih mjesnih govora i njihovom jezičnom bogatstvu, s posebnim naglaskom na bračkoj dijalektološkoj raznolikosti i broškom govoru. Specifičnost ovog predavanja je u interaktivnom sudjelovanju posjetitelja koji će imati priliku, uz zvučne zapise i dijalektalne rječnike, prepoznavati i prevoditi primjere različitih dijalekata na hrvatski standard.

„Jezici se mogu raslojavati horizontalno i vertikalno, odnosno, s obzirom na geografsko podrijetlo i društvene varijable govornika kao što su dob, spol i obrazovanje. Dijalektologija i sociofonetika pokušavaju opisati tu raznolikost govora, s time da sociofonetiku zanima i osjetljivost slušača na jezičnu raznolikost koja ih okružuje. Hrvatski jezik ima tri narječja (štokavsko, kajkavsko i čakavsko) i brojne mjesne govore. Na primjeru 10 mjesnih govora otoka Brača opisat će se samo dio dijalektološke raznolikosti u Hrvatskoj koja je odraz dodira čakavskoga narječja starosjedioca i štokavskoga govora doseljenika, ali i osjetljivost slušača na tu raznolikost.” istaknula je Zdravka Biočina.

Zdravka Biočina doktorirala je s pohvalama 2019. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju lingvistike (Sveučilište u Zagrebu) s radom Prepoznavanje i akustička analiza govora otoka Brača. Primijenjenu lingvistiku i govorništvo diplomirala je s izvrsnom ocjenom 2014. godine s radom Govorna izvedba i argumentacija hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Nagradu „Franjo Marković” dobila je za znanstveni rad 2013. godine.