prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Roditelj + tinejdžer = prijateljstvo

Odnos između roditelja i djeteta u doba adolescencije se obično može opisati kao rat generacija. Da to tako mora biti, misle mnogi roditelji, ali uz malo truda ratna zona može postati polje mira i prijateljstva. Naravno, ne postoji čarobni štapić kojim bismo zamahnuli i jednim pokretom riješili sve probleme u komunikaciji i odnosima s voljenim djetetom. Umjesto toga, čarobna formula je prilično duga i zahtjevna, ali kada se sprovede, daje izuzetne rezultate.

Receptura čarobne formule

  • Ukoliko se vaš tinejdžer bavi nekom slobodnom aktivnošću, odvojite malo vremena i posjetite ga na treningu, utakmici… Na taj način ćete mu poručiti da vam je važno čime se bavi, te da ste mu na raspolaganju ukoliko mu je potrebna pomoć ili podrška.
  • Aktivno slušajte što vam tinejdžer govori, nemojte dijeliti savjete i kritizirati ono što čujete već se trudite shvatiti njegovo gledište.
  • Međusobnu komunikaciju temeljite na ravnopravnoj osnovi, odnosno razgovarajte S njim, a ne Njemu. Samo takav vaš pristup potaknut će slobodnu razmjenu misli i ideja između vas.
  • Prihvatite i volite svojeg tinejdžera onakvog kakav jest. Često se tinejdžeri osjećaju odbačenima i bezvrijednima zato što ne mogu ispuniti previsoka roditeljska očekivanja.
  • Poštujte privatnost tinejdžera i ukažite mu povjerenje. Tinejdžeri posebno zamjeraju roditeljima ako otvaraju njihovu poštu, čitaju njihove dnevnike ili prisluškuju njihove telefonske razgovore.
  • Dozvolite i omogućite svom tinejdžeru da nauči biti neovisan i samostalan, dajući mu slobodu izbora npr. prijatelja i odjeće.
  • Kao roditelj nađite sredinu između prevelike strogosti i prevelike popustljivosti. Ako ste previše strogi, oni neće naučiti preuzimati odgovornost za svoje postupke na sebe; ako ste previše popustljivi, nećete im prenijeti stavove o tome gdje su granice ponašanja. Najbolje bi bilo njegovati u obitelji demokratsku atmosferu, odnosno dozvoliti adolescentu da sudjeluje u odlučivanju o onome što se odnosi na njega i njegov život. Jednom kad su takva pravila ponašanja uspostavljena, treba biti dosljedan i uvijek ih se pridržavati.
  • Stvorite pozitivno emocionalno ozračje u svom domu. Prevladavajuća atmosfera iskrenosti, bliskosti i optimizma koristit će svim članovima obitelji, za razliku od mučne atmosfere bračnog neslaganja, straha, depresije i neprijateljstva.
  • Budite dobar primjer ponašanja svom tinejdžeru. Drugim riječima, trebali biste se ponašati onako kako želite da se vaša djeca ponašaju. Vrlo je važno da priznate svoje pogreške jer na taj način pokazujete da ste i vi samo čovjek od krvi i mesa i da svatko može pogriješiti te da se svaka greška može ispraviti.