prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ruksak (pun) kulture

Tehnička škola Virovitica ugostila je umjetnice zagrebačke Udruge TRAS u sklopu programa Ruksak (pun) kulture.

Zajednički je to program Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji za cilj ima pripremu i provedbu različitih kulturnih i umjetničkih programa prilagođenih djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. Svrha je da u dopunskom programu potpore kurikulumu u odgojno-obrazovnim ustanovama potaknuti djecu i mlade na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture.

Tako je osamdesetak učenika gledalo plesno-dramsku igru nastalu na temelju drame Tri sestre Antona Pavloviča Čehova. Predstavu je režirala Natalija Manojlović, dramaturgiju potpisala Ivana Đulaj, te glazbu Hrvoslava Brkušić, a produkcija je kazališta ITD Zagreb. Predstava je to u kojoj je naglasak na ugođaju, pokretu tijela te “pričanju” kretanjem. Mlada publika izvrsno je reagirala na neverbalni iskaz dramskog teksta predočenog sinkroniziranim pokretima. Suvremena plesna predstava u sjajnoj izvedbi Martine Tomić, Ivane Pavlović i Petre Šelfi dočarala je sve elemente Čehovljeve modernističke, lirske drame. Iščekivanje, čežnja, maštanje i bijeg iz provincije pokretači su triju sestara, Olge, Maše i Irine. Ali promjene nisu moguće, tako one ostaju samo pasivni promatrači nesposobni nositi se s vlastitim životom.

Nakon predstave uslijedila je radionica “Reći ću ti tijelom” za dvadesetero učenika i dvije nastavnice koji su se sami okušali u glumi, pokretu i plesu u raznim vježbama i zadatcima. Još jednom su prošli radnju i naučili kako se radi plesna predstava. Učenici su oduševljeni predstavom i zabavnom radionicom. Na poveznici možete pogledati što su naučili.