prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sat kodiranja

U razdoblju između, 5. i 11. prosinca 2022. godine, u Gimnaziji Vukovar održano je niz radionica povodom globalnog događanja poznatog pod nazivom “Sat kodiranja” (Hour of Code).

Internet i mreža, sastavni su dio našeg svakodnevnog života. Stoga je jedna od aktivnosti osmišljena kroz izradu prvih mrežnih stranica u sklopu koje su učenici savladali temeljnu strukturu te linijske i blok elemente važne za vizualno oblikovanje mrežne stranice. Za izradu mrežne stranice odabran je Notepad++ dok je besplatni mrežni vodič za učenje HTML i CSS koda W3Schools Online Editor olakšao pisanje i pregled kodova i rezultata. Besplatni alat za izradu mrežnih stranica W3Schools Spaces odlikuje se jednostavnim sučeljem, intuitivnim i lakim za korištenje, besplatnim predlošcima te omogućuje uređivanje vlastitih datoteka izravno u pregledniku i izvrstan je za ulazak u svijet izrade mrežne stranice.Sat kodiranja 2022 u Gimnaziji Vukovar

Dok su se učenici trećeg razreda gimnazije upoznavali sa tehnikama izrade mrežnih stranica, učenici drugog razreda otkrivali su dramatične učinke koje su kodovi imali na ratove, nacije i živote pojedinaca. Uvidjeli su kako kriptografija ima dugu, zanimljivu i vrlo tajnovitu prošlost. Od prve kriptografske naprave korištene u 5. st. pr. Krista, preko Pigpena, Polybiusova kvadrata, Cezarovog diska, Jeffersonove šifre do Enigme stjecali su spoznaje o tome kako je najmoćnije intelektualno oružje – tajnovitost, stvorilo podlogu za razvoj kriptografije. Rješavanjem logičkih izazova u kojima su preuzimali ulogu tvoraca šifri (kriptografa) i njihovih razbijača (kriptoanalitičara), učili su i kroz igru razvijali kreativnost i logičko razmišljanje. U sklopu aktivnosti, učenici su izradili i primijenili Skital, Cezarov disk, Enigmu, Rešetkastu i Jeffersonovu šifru.

Budući je sama ideja Sata kodiranja potaknuti djecu, mlade i sve zainteresirane da se upoznaju sa svijetom programiranja, izvrsno su im poslužili motivacijski videoisječci poznatih osoba poput Bill Gatesa, Malale, Rosaria Dawsona, Lise Loeb, Susan Wojcicki…koji progovaraju o kreativnosti (What is Creativity?) o onome što većina škola ne uči (What Most Schools Don’t Teach) te o demistifikaciji programiranja (The Hour of Code is Here). Sat kodiranja hvalevrijedan je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine potrebne za poslove 21. stoljeća.

Stranica sadrži niz zanimljivih tutorijala te su učenici prvog razreda isprobali Minecraft i na taj se način pridružili milijunima učenika i nastavnika u preko 180 zemalja kako bi promovirali i popularizirali područje programiranja. Minecraft tutorijal izabran je budući igru poznaje većina učenika a igrifikacija uvijek pridonosi kreativnijem poučavanju i potiče različite vještine kod učenika, od kreativnosti, prostornog razmišljanja, programiranja, komunikacije, kritičkog razmišljanja do empatije i tolerancije. Uz Minecraft, učenici su upoznali Program in Python with Tracy the Turtle putem kojega su programiranje spoznali crtajući oblike na zaslonu pomoću kornjače Tracy. Kornjačina grafika izvrsna je platforma za istraživanje koncepata programiranja kroz kreativan vizualni vid programiranja.

Maturanti su tijekom sata kodiranja u aktivnosti “Explore Blockchain Technology” upoznali temelj Bitcoina – blockchain tehnologiju. Uvidjeli su primjenu hashinga (mapiranje većih objekata u manje radi lakše usporedbe) u šifriranju i dešifriranju digitalnog potpisa te način rada “Secure Hash Algoritma” (SHA-256 Hash) u provjeri autentičnosti datoteka i poruka prilikom prijenosa između pošiljaoca i primatelja. U sklopu “Hour of Code” globalne inicijative, sudjelujući u zanimljivim aktivnostima, učenici su uvidjeli kako računalna znanost može biti zabavna i kreativna a s obzirom na raznolike tutorijale dostupne kroz cijelu godinu, zasigurno će nastaviti nadograđivati postojeća i stjecati nova znanja potrebna za savladavanje izazova digitalnog doba.