prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Savršeni svijet čitanja

Poticanje čitanja temeljna je zadaća svakog učitelja Hrvatskoga jezika. U digitalnom vremenu učenici su okruženi privlačnim IKT alatima, videoigrama i čini se kako knjiga i nema prevelike šanse. Kako učenicima “prodati” knjigu kao prvi izbor za zabavu, druženje, užitak?

 

 

Popularno-kulturna književna djela još uvijek utiru svoj put prema čitateljima, premda je vrlo često jedan od kriterija odabira knjige pitanje je li po njoj snimljen film. Serijal o Tomu Gatesu svojim privlačnim i humorističnim zapletima mladim čitateljima otvara svijet pustolovine i kreativnosti. No, kako da učenici sami potraže knjigu? Natjecanje “Čitanjem do zvijezda” u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara ove je godine na popis djela za cjelovito čitanje uvrstilo i knjigu Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad) autorice Liz Pichon.

Kako potaknuti učenike petih razreda na čitanje?  

U Osnovnoj školi Novi Marof u Mjesecu hrvatske knjige učenike potiču na čitanje. U motivaciji učenika za čitanje cjelovitog djela krenuli su od ulomka u čitanci Snaga riječi 5. Kako je riječ o grafičkom romanu, učenici su prvo proučili crteže i karikature koje su ih odmah zainteresirale za sadržaj teksta. Čitajući tekst, uočili su neobičan rječnik, prepun žargona i razgovornog jezika koji je blizak njima i kojim se koriste u svakodnevnoj komunikaciji. S lakoćom su naučili kako izgleda kompozicija vezanoga pripovjednoga teksta, koja su obilježja epike u tekstu, tko je pripovjedač u 1. licu i što podrazumijeva pojam karakterizacije likova. Naravno da je već tijekom rada na tekstu većina učenika željela podijeliti vlastito iskustvo s ljetovanja s razredom. Dogovoreno je da će u sljedećih nekoliko dana pozorno pratiti članove svoje obitelji, zabilježiti humoristične trenutke i odabrati jedan događaj o kojem će napisati priču o svojoj obitelji na način kako je to u knjizi o Tomu Gatesu – rabeći crteže i karikature. Učenici su ozbiljno shvatili “špijunski posao” pa su rezultat dvije digitalne knjige (svaka iz jednog petog razreda) kojima su iznenadili svoje ukućane. Naravno, ovo je bio samo poticaj za čitanje cjelovitog književnog djela o Tomu Gatesu, a autorica vjeruje da se njihovo čitanje neće zaustaviti samo na jednoj pročitanoj knjizi, već da će pročitati i cijeli serijal jer čitanje je ipak zabavno.