prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sigurnost na društvenim mrežama – savjeti za tinejdžere

Vaš je tinejdžer samostalna mlada osoba, koja ostavlja dojam da je upoznata s prednostima i nedostacima s kojima se susreće na društvenim mrežama. Tinejdžerima i mladim ljudima, društvene su mreže poput normalnog odlaska na kavu, međutim bez obzira na samosvjesnost doba u kojem žive, nisu uvijek upoznati s potencijalnim rizicima i opasnostima u koje se mogu dovesti.

Tinejdžeri se na društvenim mrežama žele predstaviti u što boljem svjetlu, od fotografija, moderne odjeće, putovanja pa sve do izlazaka i putovanja kojima žele dokazati koliko mogu biti popularni i koliko pripadaju modernom dobu 21. stoljeća. Iako njima nepojmljivo, pokušajte im objasniti koliko je važno biti doista svoj, a ne kopirati druge samo zato da bi se uklopili. Poštovanje prema samom sebi na društvenim mrežama ishodit će poštovanje i prema drugima i od drugih.

U posljednje se vrijeme stavlja naglasak na što jače i sigurnije zaporke. Ako vaš tinejdžer ima društvenu mrežu, podsjetite ga da svakih mjesec dana promijeni svoju zaporku i da ju pritom nikome ne govori ili zapisuje na mjesta gdje bi drugima mogla biti dostupna. Također, naučite ga kako zaporka ne smije sadržavati osobno ime i prezime, nadimak, ime kućnog ljubimca ili kućne adrese. Zaporka svaki puta treba biti drukčija i treba se sastojati od različitih kombinacija slova, brojeva i simbola. Savjeti za sigurnost na društvenim mrežama dostupni su na sljedećoj poveznici.

Tinejdžeri nemaju osjećaj kako nije preporučljivo niti poželjno objavljivati sve pojedinosti iz svojega života. Objasnite im kako fotografije koje stavljaju na svoju društvenu mrežu zauvijek ostaju pohranjene na internetu. Savjetujte ih da ne objavljuju svoje osobne podatke, ali niti kada svaki put negdje putuju ili izlaze te da sve objave budu podijeljene isključivo s prijateljima koje imaju na društvenoj mreži. Javne objave dovode ih u izravnu opasnost.

Zamolite svoje dijete da vas obvezno obavijesti ako dobije poruku neprikladnog sadržaja na svojoj društvenoj mreži jer je u takvim situacijama najvažnije reagirati na vrijeme. Isto tako upozorite ga da ne uzvraća na takve poruke niti da ne objavljuje ili šalje eksplicitne poruke osobama koje ne poznaje niti svojim prijateljima. Takve vrste poruka mogu dovesti do ozbiljnih i opasnih posljedica koje trajno mogu naštetiti vašem djetetu. Također, mogu prouzročiti vršnjačko ili vršnjačko kiberzlostavljanje.

Upoznavanje u stvarnom životu s prijateljima koje vaš tinejdžer upozna na internetu također je poželjna tema za iskren i otvoren razgovor. Upozorite svoje dijete kako iza tog upoznavanja leži stvarna i realna opasnost od osobe s kojom se upoznaje. Vaš će vas tinejdžer sigurno pokušati uvjeriti kako opasnosti nema jer je ta osoba iskrena, duhovita i otvorena o sebi i prema svom životu. Nažalost, ne možete ga spriječiti da to učini niti ga neprestano provjeravati i kontrolirati, ali možete savjetovati da barem sa sobom povede osobu od povjerenja ili inzistirajte da vi budete prisutni prvom upoznavanju.

Izvor:

https://www.scholastic.com/parents/family-life/social-emotional-learning/technology-and-kids/5-internet-safety-tips-tweens-and-teens.html

https://www.cert.hr/