prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sigurnost na internetu

U sklopu Erasmus+ i eTwinning projekta OŠ Župa dubrovačka “Better Together“ članovi Vijeća učenika su, zajedno s projektnim partnerima iz Francuske i Ukrajine obilježili četiri važna datuma posvećena temi sigurnosti na internetu.

Dana 2. prosinca 2023., obilježen je Svjetski dan računalne pismenosti (World Computer Literacy Day). Obilježavajući Međunarodni dan tolerancije u studenom 2023., učenici su zaključili kako je vještina tolerancije potrebna, kako u stvarnom, tako i u virtualnom životu te su osmislili pravila za tolerantnije ponašanje i komuniciranje na internetu. U sklopu projektnog zadatka “OUR PROJECT NETIQUETTE: How to be more tolerant online?” učenici su izradili poster s pravilima internetskog bontona. Pokazali su pritom svoju kreativnost te naučili koristiti digitalni alat Canva. Pink Shirt Day

Na sastancima Vijeća učenika tijekom siječnja i veljače obilježili suo Europski dan zaštite osobnih podataka (Data Protection Day, 28.1.) i Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day, 6.2.). Razgovarali su o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje i mogućnost stvaranja ovisnosti o internetu. Uz pomoć digitalnog alata Mentimeter, učenici su nabrojali društvene mreže koje najčešće koriste, koliko često koriste pojedine od njih, te koliko vremena dnevno provode online. Uslijedila je diskusija tijekom koje su komentirali svoj izbor i pojasnili zašto koriste određenu društvenu mrežu (komunikacija s prijateljima, zabava, učenje). Također, osvrnuli su se na vrijeme koje provode na društvenim mrežama, naročito na zabrinjavajućih 3-4 sata dnevno i više te su jedni drugima predložili aktivnosti kojima bi mogli kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme i tako izbjeći mogućnost stvaranja ovisnosti o društvenim mrežama. Sa zanimanjem su pogledali kratki film Percentage of Life te prepoznali kako se pojedinac na društvenim mrežama može predstavljati u boljem svjetlu nego u stvarnom životu, ali i kako održavanje takvog online identiteta može dovesti do ovisnosti o društvenim mrežama, usamljenosti i gubitka bliskih prijateljskih odnosa koji su u vrijeme odrastanja izuzetno važni.

Razgovarali su o zaštiti i načinima dijeljenja, kako vlastitih, tako i tuđih osobnih podataka na internetu i naučili kako zaštititi sebe i svoje uređaje. Slušajući primjere koje su učenici međusobno iznosili, zaključili su da treba dobro razmisliti prije objave vlastitih osobnih podataka, fotografija, komentara, informacija o svojim putovanjima, hobija i interesa. Zaštita privatnosti na društvenim mrežama ključna je da bi se izbjegle krađe podataka, prijevare, krađa identiteta, zlostavljanje, iznuda, kao i nasilničko ponašanje. Posebno su to osvijestili nakon gledanja UNICEF-ova kratkog filma koji prikazuje novinsku konferenciju tijekom koje novinarka djeci postavlja osobna pitanja iz kojih je razvidno kako je dobro upoznata s detaljima njihova života. To kod djece izaziva zbunjenost, nelagodu i sram. Na kraju saznaju da su sve informacije o djeci iznesene u filmu, prikupljene s njihovih javnih profila na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu, Snapchatu i WhatsAppu – društvenim mrežama koje i učenici koriste.

NetiquettePravila sigurnijeg korištenja interneta usvojili su putem prezentacije, a zatim surazgovarali o navikama ponašanja učenika na internetu vezanih uz sigurnost i zaštitu podataka koje su iznijeli u anketi. Učenici ili ”djeca ekrana” pokazala su da mogu učiti kroz igru i bez ekrana te su uspješno provjerila svoje znanje o sigurnosti i zaštiti osobnih podataka na internetu igrajući zabavnu društvenu igru Križić-kružić.

Tijekom video sastanka zajedno s vršnjacima iz Ukrajine i Francuske, obilježili su Dan sigurnijeg interneta. Učenici su imali priliku provjeriti svoje znanje o sigurnoj i odgovornoj uporabi digitalnih tehnologija i mobilnih uređaja aktivno sudjelujući u Kahoot kvizu na engleskom jeziku. Motivacije, znanja i brzine nije nedostajalo!

Dana, 28. veljače 2024., obilježili su Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), koji se diljem svijeta obilježava zadnje srijede u veljači s ciljem ukazivanja na važnost prevencije vršnjačkog nasilja. Svjesni činjenice da živimo u informatičkom dobu i imajući na umu da je svaki treći korisnik interneta dijete, posebno su upozorili na sve prisutnije elektroničko nasilje, tzv. cyberbullying, kojim se žrtvi namjerno nanosi šteta putem interneta, najčešće putem neprimjerenih poruka ili objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama. Članovi Vijeća učenika pozvali su sve učenike, učitelje i djelatnike naše škole da taj dan odjenu ružičaste majice s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije nasilja općenito, a posebno elektroničkog nasilja.

Popularnost moderne tehnologije je neupitna. Sigurnost na internetu postaje sve važnija tema u našim životima, a načini na koje se izlažemo rizicima interneta sve su brojniji. Aktivnosti koje smo u sklopu ovog projekta proveli s našim učenicima za cilj su imale razvoj njihove digitalne i informacijske pismenosti, očuvanje privatnosti i digitalnog identiteta, razumijevanje vlastite uloge u digitalnom svijetu i razvijanje pozitivnih odnosa s vršnjacima. Samo tako im možemo pomoći da oni vladaju tehnologijom umjesto da tehnologija ovlada njima.