prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Škola za svjetliju budućnost

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića u petak, 12. lipnja 2020. godine, svečano je obilježila Dan škole i Dan otvorenih vrata u virtualnim učionicama. Obilježavanje manifestacije otvaranjem za javnost u velikom broju, nažalost, zbog situacije s koronavirusom nije bilo preporučljivo.

Međutim, to nije bila prepreka školskim djelatnicima i učenicima ni u ovim teškim vremenima da posustanu i ne obilježe važan dan. Druženje u školskim prostorijama zamijenili su kreativnim online radionicama i videopredavanjima u virtualnim učionicama, koristeći koncept obrnute učionice uz primjenu IKT-a.

Povijesnom 1991. godinom i raspadom CUO-a “10. kolovoz” nastaju tri odvojene srednjoškolske ustanove, među kojima je i Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića. Škola koja je ispisala neke od najblistavijih stranica u obrazovanju ne samo u Sinju i Cetinskoj krajini, već i mnogo šire. Iznjedrila je generacije uspješnih stručnjaka različitih profila, kako u visokom obrazovanju, tako i u obrtničkim vodama. Ponoseći se imenom jedne od najznačajnijih ličnosti burne hrvatske prošlosti, od 1993. godine, Škola je posvećena izvrsnosti i stvaranju boljega svijeta prepoznajući i njegujući najbolje u svakom pojedinom učeniku.

Na približno 3 200 m2 školskoga prostora i 4 000 m2 okolnoga zemljišta, nastava se izvodi u 13 učionica, suvremeno opremljenim kabinetima za ugostiteljska zanimanja kuhar i konobar, četiri kabineta informatike, kabinetu kemije, kabinetu frizera, kabinetu kozmetičara, kabinetu pedikera i u sportskoj dvorani. Učenicima i profesorima na raspolaganju je i bogati knjižnični fond s oko 6 200 knjiga.

Od rujna do ožujka u Školi su pripremljeni, osmišljeni i organizirani sljedeći događaji: Tjedan cjeloživotnog učenja, Svjetski dan učitelja, Dani kruha, Europski tjedan strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Europski tjedan kodiranja, Dani CARNET-a, Međunarodni dan obrazovanja, Dani sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica i Svjetski dan digitalnog učenja.

U nastavi na daljinu u virtualnim učionicama su pripremljeni, osmišljeni i organizirani događaji: Svjetski dan prava potrošača, Međunarodni dan šuma i voda, Dani medijske pismenosti, Europski tjedan medijske pismenosti, Svjetski i Europski tjedan novca, Svjetski dan planeta Zemlje, Virtualno kuhanje učenika, Pizza party, STEM Discovery Campaign, Dan Europe i eTwinning dan, Međunarodni dan biološke raznolikosti, Međunarodni dan sporta, Dan poduzetnica i poduzetnika, Svjetski dan zaštite okoliša, Dan otvorenih vrata i Dan škole. Festival znanosti je odgođen na državnoj razini za jesen.

Učenici sa svojim mentorima ostvaruju zavidne rezultate na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima u svim općeobrazovnim i strukovnim disciplinama. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom odgođene su aktivnosti državnih natjecanja ove godine. Učenici zanimanja kuhar i kozmetičar neće moći predstaviti svoja stečena strukovna znanja i vještine u disciplinama Kuharstvo i Kozmetička njega na WorldSkills natjecanju i visoko se plasirati. Novonastala situacija nije spriječila učenike ekonomskog usmjerenja da osvoje treće mjesto na državnom natjecanju iz Statistike na Statističkom natjecanju u organizaciji Državnog zavoda za statistiku i Eurostata. Po prvi puta u Hrvatskoj DZS organizirao je i Nagradu javnosti za najbolju prezentaciju koju je osvojila školska ekipa Mačkula.

Škola je u ovoj školskoj godini postala i eTwinning škola te je nagrađena etiketom eTwinning School 2020./2021. jer je prepoznata u područjima: digitalna praksapraksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogijipromicanje stalnog stručnog usavršavanja osobljapromicanje prakse za suradnju u učenju među nastavnicima i učenicima.

Konstantno rade na popularizaciji strukovnih zanimanja, modernizaciji, internacionalizaciji strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja i razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog procesa i sustava, koristeći inovativne metode poučavanja i suvremene digitalne tehnologije.

U sklopu događanja u školi je organizirano preko sto oglednih satova, predavanja i radionica, predavača iz škole domaćina i gostujućih predavača. Nastavnici su također vrlo aktivni predavači na županijskim i međužupanijskim stručnim vijećima i sudjeluju na Danima strukovnih nastavnika.

Nastavnici ustrajno i naporno rade na unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sustava dajući doprinos svojim radom u radnim skupinama i povjerenstvima za izradu kurikulumskih dokumenata na državnoj razini.

Škola je ponosna na nastavnike koji od prvog dana online nastave izrađuju digitalne nastavne sadržaje i sudjeluju u objavi videopredavanja, izrađuju primjere za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu. Na portalu ASOO virtualna nastava za strukovne škole i Škola za život ministrica MZO-a je javno pohvalila rad Škole i nastavnika. Nastavnici autori su i koautori udžbenika, radnih bilježnica, digitalnih obrazovnih sadržaja, međupredmetnih tema, rubrika za vrednovanje odobrenih od MZO-a i ASOO-a.

Škola je prepoznatljiva u Hrvatskoj i Europi, nositeljica je mnogih oznaka kvalitete hrvatskog i europskog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Postati službeni partner “European Vocational Skills Week” zaista je veliko postignuće.

Na temeljima međusobnog poštovanja i razumijevanja, uvažavajući razlike i individualne posebnosti, Škola nudi mnoštvo različitih programa prilagođenih tržištu rada, kao i mogućnosti nastavka školovanja. Učenici se tako mogu upisati u trogodišnja zanimanja: prodavač, kuhar, konobar, frizer i kozmetičar. Također, Škola nudi i četverogodišnja zanimanja: turističko-hotelijerski komercijalist, komercijalist i ekonomist. Od školske godine 2020./2021. Škola uvodi i petogodišnje zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar.

Nebrojeni uspjesi učenika na domaćim i međunarodnim natjecanjima, suradnja sa školama u Hrvatskoj i inozemstvu, mogućnosti stipendiranja tijekom školovanja – Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića je škola koja svojim primjerom širi obzore i gradi budućnost. Vrata Škole otvorena su svima – svaki učenik dobit će neprocjenjiv dar – neotuđivo znanje i vještine, ali i čvrsto vodstvo i dragocjen savjet. Spremni su za izazove koje donosi neizvjesna budućnost, promiču i vjeruju u temeljne vrijednosti koje se ne mijenjaju – obrazovanje i ljudskost iznad svega.

Uz nastavnički kadar koji u timskom duhu i dobrom raspoloženju radi na vlastitom cjeloživotnom obrazovanju i uspješno se nosi s izazovima suvremene nastave, učenicima se nudi svijet rada na dlanu, moraju samo posegnuti – marljivo učiti danas kako bi živjeli dobro sutra.

“Istražite nove mogućnosti bruseći svoje vještine u Školi”.

Promotivni video škole koji je proslijeđen svim osnovnim školama cetinskog kraja i namijenjen je učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima.