prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski izlet u Baranju

Učenici razredne nastave Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić“ Gunja i područne škole u Rajevom Selu (1. a, 1. c, 2. a, 2. c, 2. k, 3. a, 3. c, 3. k, 4. a, 4. c i 4. k) zajedno s učiteljicama Ružicom Taragdžić, Anitom Miočić Milevoj, Danijelom Mišura Vraneš, Mirjanom Franić Mehičić, Jasminkom Hot, Slobodankom Stanić, Marinom Vidaković i Dinkom Buljević, školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić i vjeroučiteljem Idrizom Bešić posjetili su Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš, Park prirode Kopački rit i vidikovac i spomenik Julka u Batini.

U sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit smjestio se novi Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – jedinstveni multimedijalni i interaktivni postav koji je učenicima približio sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Upoznali su bogatu kulturno povijesnu baštinu uz pomoć najmodernije tehnologije.

Kompleks dvoraca Tikveš obuhvaća objekte: Novi dvorac s Aneksom i Stari dvorac, a potječe iz 19 stoljeća. Izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorci su bili rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, ali isključivo zatvorenog tipa za vladare i ugledne goste, koje je sada, nakon obnove i prenamjene, dostupno svim zainteresiranim posjetiteljima.

Na pristaništu na jezeru Veliki Sakadaš učenike je dočekao brod kojim su započeli uzbudljivu avantura kroz Posebni zoološki rezervat. Plovidba je trajala oko 40 min, a na brodu ih je dočekao spreman stručni vodič s kojim su zajedno zaplovili kroz čudesni svijet poplavne doline Dunava. Učenici su još pogledali filmsku prezentacija o Parku prirode Kopački rit, posjetili izložbu o flori i fauni Parka i prošetali poučnom stazom. Uslijedila je vožnja do Karanca u restoran “Baranjska kuća” gdje su učenici imali ručak.

Nakon ručka zadnja postaja je bio vidikovac i spomenik Julka u Batini. To je “Pobjeda” – spomenik Batinskoj bitci podignut na mjestu najokrutnijih borbi. Spomenik je djelo Antuna Augustinčića te nosi naziv Julka, po prvoj partizanki koja je prešla na desnu stranu Dunava 1944. godine. Spomenik je visok 29 metara i kako je smješten na vrhu brda, služi kao izuzetan vidikovac na Dunav, granicu i dio Srbije, nekoliko sela u podnožju brda i Mađarsku. Prepuni dojmova, prikupljenih doživljaja i iskustava učenici su stigli kući u Gunju.