prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Slobodno vrijeme i društveni mediji: 15. festival prava djece kao putokaz

Maturanti Vukovarske gimnazije u sklopu 15. Festivala prava djece, aktivno sudjelovali na radionici “Što sa sobom kad ne scrollam? Mindfulness i društvene mreže” te predstavili svoj plesni video izričaj “Budi i ti nekome svjetlo,” naglasivši važnost održavanja ravnoteže između digitalnog svijeta i stvarnih odnosa.

U svom petnaestom izdanju, Festival prava djece usmjerio se na temu slobodnog vremena djece i mladih pod geslom “Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme!”. Ovogodišnji je festival donio mnoštvo inspirirajućih aktivnosti usmjerenih na slobodno vrijeme tijekom kojeg djeca i mladi trebaju imati priliku istraživati, učiti i naravno, zabavljati se a provodi se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.Mindfulness i društvene mreže

Jedna od hvalevrijednih mogućnosti su i festivalske radionice koje su organizirane uživo ali i u online okruženju. Maturanti vukovarske gimnazije iskoristili su mogućnost sudjelovanja online te su sudjelovali na radionici pod nazivom “Što sa sobom kad ne scrollam? Mindfulness i društvene mreže”. Voditeljica radionice, Ivana Kurtov, diplomirana socijalna pedagoginja, certificirana Mindfulness i Yoga učiteljica, te edukantica geštalt psihoterapije, maturantima je predstavila mindfulness tehnike kako bi im pomogla bolje razumjeti kako se nositi s tzv. “praznim vremenom” koje obično biva ispunjeno društvenim medijima.

Kroz svoju ekspertizu, Ivana je pomogla maturantima da osvijeste što se događa s njihovim emocijama, mislima i tijelom dok su uronjeni u svijet društvenih medija. Naučila ih je kako bolje upravljati svojim vremenom i energijom, kako se zaista usmjeriti na trenutak “ovdje i sada” umjesto da neprestano “skrolaju” i budu izgubljeni u virtualnom svijetu.

Ova radionica predstavlja korak prema razvoju zdravih navika i svijesti o važnosti ravnoteže između online i offline života. Djeci i mladima nužna je potpora u organizaciji slobodnog vremena a upravo je edukacijom i savjetima moguće pridonijeti njihovom cjelovitom razvoju te postaviti čvrste temelje za uravnoteženo i ispunjeno djetinjstvo. Učenice vukovarske gimnazije Ivana Nikolić, Lara Šijanović, Katarina Merki i Tena Hideg predstavile su autorski video zapis „Budi i ti nekome svjetlo” koji kroz plesne pokrete prikazuje kako jedna od prijateljica postaje previše zauzeta virtualnim svijetom, što dovodi do zanemarivanja odnosa u stvarnom životu i otuđenja.Radionica u sklopu 15. festivala prava djece

Zahvaljujući iskrenoj podršci prijateljica, uspijeva prevladati vlastitu ovisnost o virtualnom svijetu i osloboditi se okova. Poruka koju video prenosi ukazuje na vrijednost istinskog prijateljstva kao i na važnost uspostavljanja ravnoteže u online i offline odnosima. Učenice su video kreirale s ciljem skretanja pozornosti na važnost istinskog prijateljstva i potrebe za uspostavljanjem ravnoteže između online i offline odnosa. Njihova plesna priča prikazuje problem otuđenja pojedinca u suvremenom društvu, a sretnim završetkom želja im je potaknuti djecu i mlade na uspostavljanje zdravih i snažnih odnosa u stvarnom životu. Ujedno, učenice su željele potaknuti svoje prijatelje na produktivno i smisleno korištenje slobodnog vremena koje kao takvo ima ključnu ulogu u smanjenju razine stresa, tjeskobe i depresije među djecom i mladima te potiče bolje raspoloženje i pozitivne emocije.

Radionica “Što sa sobom kad ne scrollam? Mindfulness i društvene mreže” polučila je izvrsne povratne informacije te potaknula maturante na razmišljanje o vlastitim navikama u digitalnom svijetu ali i o važnosti održavanja i razvijanja kvalitetnih odnosa u stvarnom životu. Radionica i pripremljeni video zapis sjajni su primjeri kako edukacija i umjetnost mogu zajedno potaknuti na razmišljanje o pitanjima mentalnog zdravlja, digitalne kulture i važnosti stvarnih odnosa. Festival prava djece u svom petnaestom izdanju ostvario je iznimno vrijedan doprinos podizanju svijesti i promicanju ravnoteže između online i offline svijeta, stvarajući prostor gdje se “vrijeme za slobodno vrijeme” cijeni i njeguje.