prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručni skup o kompetencijama dječjeg knjižničara

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup „Od klasifikacije do brisanja nosa – kompetencije dječjeg knjižničara” koji će se održati 25. ožujka 2022. u fizičkom i virtualnom obliku (hibridni).

Stručni skup Od klasifikacije do brisanja nosa – kompetencije dječjeg knjižničara tematski će se baviti teorijskim i praktičnim aspektima profesije knjižničara i potrebnih kompetencija za rad s djecom i mladima. Program će bit sastavljen od uvodnih izlaganja, razmjene dobre prakse i rasprave.

Djeca i mladi pripadaju posebnim korisničkim skupinama knjižnica za koje treba osigurati posebne knjižnične usluge i programe. Dječje knjižnice trebaju stvoriti pozitivna i poticajna ozračja u kojima svi, pod jednakim uvjetima, mogu razvijati svoje potencijale bez obzira na moguće različitosti. Važan segment dječjih knjižnica je i rad s odraslim korisnicima s istim ciljem, omogućiti djeci slobodan pristup znanju i informacijama, poticati ih na sjecanje vještina za cjeloživotno učenje i razne vrste pismenosti, pomoći im u osobnom razvoju, te ih osnaživati za aktivno sudjelovanje u životu zajednice. Kako bi mogli uspješno obavljati svoje zadaće i ispunjavati zadane ciljeve knjižničari koji rade u dječjim knjižnicama uz opća znanja i vještine s područja knjižničarstva trebaju posjedovati čitav niz specifičnih znanja i vještina, te osobnu sklonost za rad s tom osjetljivom populacijom.

Sudionici će dobiti relevantan uvid u aktualna teorijska polazišta i konkretne primjere o kompetencijama koje dječji knjižničar treba imati da bi mogao ostvarivati zadaće dječje knjižnice.

Rokovi za prijavu izlaganja i sudjelovanja bit će objavljeni u 2. pozivu.