prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručno usavršavanje u Beču

Seminar je organizirala Austrijska Agencija za obrazovanje i internacionalizaciju (OeAD) i austrijska Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije i u potpunosti je financirana u okviru eTwinning programskih aktivnosti kao dio programa Erasmus +, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU. Seminar je okupio učitelje i ravnatelje zemalja dunavskog riječnog sliva: Austrije, Bugarske, Češke, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Moldavije, Srbije, Rumunjske,  Mađarske i Hrvatske.

Tri učiteljice iz Hrvatske, Slađana Kristek iz Osnovne škole “Dr. Stjepan Ilijašević” iz Oriovca, Vedrana Franović iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Zagreba i Lana Matijaković iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova sudjelovale su 2. i 3. lipnja 2022. godine, na stručnom usavršavanju u Beču. Riječ je o međunarodnom eTwinning seminaru pod nazivom “School cooperation in the Danube region”.

Dvodnevna radionica je započela predavanjima o Strategiji Europske Unije za Dunavsku regiju kroz edukaciju i povezivanje. Sva su predavanja imala za cilj upoznati sudionike s načinima povezivanja zemalja Dunavske regije kroz suradnju i partnerstvo. Sudionici su upoznati i s vrlo zanimljivim iskustvom Erasmus + projekta te su dobili smjernice kako se uspješno povezati s ostalim školama.

Središnji dio ovog seminara je stvaranje novih projekata za budućnost tako da su učitelji pokušali smisliti temu za sljedeću godinu i kroz razgovor pronaći partnere za suradnju. Učitelji su morali registrirati projekt na eTwinning platformi i napraviti pripremne radnje (definirati ciljeve, vrijeme realizacije, način realizacije i slično).  

Ovaj seminar nije stvorio samo zanimljive i inspirativne projektne ideje među partnerima, već je omogućio sudionicima razmjenu iskustava ne samo u realizaciji eTwinning i Erasmus + projekata, već i iskustava vezanih uz školstvo, odnose među učenicima, a razvila su se i nova prijateljstva.

Sudionici seminara imali su priliku za kratkim obilaskom znamenitosti Beča i vožnju lijepim plavim Dunavom. Pokazalo se kako su svi sudionici zadovoljni ovakvim susretima koji pružaju priliku za usavršavanjem i stvaranjem novih poznanstava.