prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suradnička kreativnost u čitanju potpomognuta obrazovnom tehnologijom

“Creative Learning and Reading” je naziv međunarodnog projektnog tjedna koji se u sklopu Erasmus+ projekta “The EUnique SIDE” održao  od 24. do 28. travnja 2023. godine u Obrtničkoj školi u Splitu koja je ugostila 19 nastavnika i učenika iz partnerskih škola iz Danske (FGU Vestegnen), Portugala (Agrupamento de Escolas Miguel Torga) i  Rumunjske (Colegiul National Decebal).

Trebali su doći i nastavnici i učenici iz  škole iz Turske (Karlisu Sosyal Bilimbler), no nažalost, turski partneri su morali odustati od projekta zbog katastrofalnog potresa koji je zadesio njihov grad Hatay.

Tijekom  projektnog tjedna učenici su bili podijeljeni u međunarodne timove te su izrađivali najave (trailere) za pet književnih djela. Naslovi knjiga su bili unaprijed izabrani te su ih čekale skraćene verzije knjiga na engleskom jeziku koje su morali pročitati. Izabrane knjige su: The Adventures of Tom Sawyer, Alice in Wonderland, The Great Gatsby, The Picture of Dorian Grey te Pride and Prejudice.

Provedena je kratka analiza djela te su učenici morali sami izabrati najupečatljivije scene koje su koristili u svojim najavama. Prilikom izrade najava koristili su digitalni alat Stop Motion Studio, a sve scene su sami osmislili i izradili. Na kraju tjedna su u Gradskoj knjižnici Marko Marulić (GKMM), koja je ujedno i partner u projektu, održali prezentaciju pod nazivom “Collaborative creativity in reading supported by educational technology” na kojoj su učenici prezentirali radove.

Također je svaki tim na engleskom jeziku prezentirao književno djelo, temu djela i njegovog autora. Prezentacija je bila otvorena za javnost te su se posjetitelji imali priliku upoznati s Erasmus+ projektom “The EUnique SIDE” te osvijestiti važnost čitanja knjiga što je i bio cilj ove projektne aktivnosti. Na kraju prezentacije publika je glasala za najbolju najavu te su članovi pobjedničkog tima dobili Oscara za najbolju najavu te prigodne nagrade – svjetiljke za čitanje kako bi i dalje uživali u svijetu knjiga. Iako je bilo tijesno i napeto natjecanje, članovi pobjedničkog tima Alice in Wonderland imali su najviše razloga za slavlje. Svi traileri se nalaze u digitalnoj knjizi koju možete prelistati i uživati u kreativnosti učenika.

Cilj ove projektne aktivnosti je bio motivirati učenike na čitanje knjiga, potaknuti komunikaciju na stranom jeziku, poboljšati digitalne vještine, potaknuti kritičko razmišljanje i kreativnost, osnažiti timski rad, društvenu uključenost i prihvaćanje te vršnjačko vrednovanje. Osim napornog, ali zabavnog rada u školi, gostima su priredili i zanimljive aktivnosti van škole poput razgleda grada Splita uz Scavenger Hunt, posjeta Muzeju iluzija, kino večeri, kuglanja, večer karaoke uz pizza party. Gradska knjižnica Marko Marulić im je organizirala razgled knjižnice uz stručno vođenje na engleskom jeziku. Cijeli program međunarodnog projektnog tjedna možete naći ovdje.