prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suradnja dviju slavonskih gimnazija i osječkog fakulteta kroz Skype sat iz kemije u svrhu podizanja kvalitete školskog obrazovanja

Tehnologija je pronašla plodno tlo među školskim klupama u svrhu učenja na daljinu te razmjene informacija ideja i iskustava među školama i drugim institucijama.

Kako bi učenici mogli spoznati na što realniji način kako je studirati kemiju, profesorice Kristina Kristek i Vesna Dobrijević iz Gimnazije Vukovar te Mirta Matanić iz Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda osmislile su videokonferencijski sat u suradnji sa studenticama Reom Miletić i Ana Plasajec te njihovim mentoricama Nikolinom Filipović i Jelenom Brdarić s Odjela za kemiju iz Osijeka na temu “Destilacije vodene otopine modre galice”. 

Skype sat između navedene tri ustanove, održan je u petak 16. veljače 2018. godine. Studentice 1. godine diplomskog studija kemije prezentirale su postupak destilacije od samog sastavljanja aparature, detaljnog opisa svih koraka tijekom pripreme, pa sve do samog očitavanja temperature prilikom formiranja prve kapi destilata. Osim samoga izvođenja pokusa učenicima je predstavljena i virtualna šetnja kroz laboratorij i upoznavanje s osnovnim dijelovima laboratorija. Učenici su tijekom cijelog sata mogli komunicirati sa studenticama, ali i učenicima iz druge gimnazije o ovoj temi. Cilj ovako organiziranog sata bio je podići razinu kvalitete školskog obrazovanja te osuvremeniti i oplemeniti nastavni proces.

Odjel za kemiju ima vrhunski opremljene laboratorije te svojim studentima nude kvalitetan program edukacije. Jedan od ciljeva koji navode na fakultetu je „Održati visoki nivo komunikacije s najširom publikom u cilju popularizacije kemije“. Ovom je suradnjom to zbilja i potvrđeno. Naime, ovo je već drugi u nizu Skype tj. konferencijskih sati održanih između Gimnazije Vukovar i Odjela za kemiju, a u planu je, kako navode vukovarske profesorice, da svake godine bude održan bar jedan takav sat i to u suradnji s drugim školama u regiji ili šire.

Ovakav oblik nastave moguć je u obje gimnazije zahvaljujući opremi koju su škole dobile u CARNET-ovu pilot projektu e-Škole. 

Koautorice: Mirta Matanić i Vesna Dobrijević.