prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suradnja Osnovne škole profesora Filipa Lukasa i Gradske knjižnice Kaštela

Osnovna škola profesora Filipa Lukasa iz Kaštel Staroga svake godine provodi brojne aktivnosti u okviru svoga godišnjega plana i programa te kurikula. Kako bismo ostvarili pojedine projekte, neophodna nam je suradnja s lokalnom zajednicom, a jedna od ustanova s kojom često surađujemo je Gradska knjižnica Kaštela (GKK). S obzirom na to da se dječji odjel Gradske knjižnice Kaštela nalazi u neposrednoj blizini naše škole, lako je organizirati i ostvariti međusobnu suradnju.

Gradska knjižnica Kaštela ima programe koje provodi s djecom predškolskog uzrasta, a nastavlja s učenicima osnovne škole. U prvome razredu učiteljice vode učenike u GKK kako bi upoznali prostor, knjižničare i kako bi naučili pravila posudbe, a prvenstveno kako bi stekli naviku čitanja i razvijali ljubav prema knjizi.

Esma Sarajčev, učiteljica razredne nastave i Ana Vukadin, učiteljica hrvatskoga  jezika, često i rado surađuju s GKK, a ovdje ćemo navesti neke od aktivnosti koje su one sa svojim učenicima proteklih godina provodile u Gradskoj knjižnici.

Na samom početku nastavne godine obilježavamo Dan pismenosti pa je tako jedna od aktivnosti bila i radionica o razvoju sredstava za pisanje tijekom povijesti. Učenici petoga razreda su pretraživali referentnu zbirku i na lentu vremena bilježili najznačajnije pojmove vezane uz zadanu temu. Zatim su najuspješnije radove izložili na panou u gradskoj knjižnici.

Mjesec hrvatske knjige idealno je vrijeme za posjet gradskoj knjižnici, a ovisno o temi, GKK organizira aktivnosti za sve uzraste. Tako su učenici trećega razreda Mjesec hrvatske knjige 2019. godine obilježili nastavom u knjižnici, a tema je bila Glazba u Kaštelima. Učenici su u zavičajnoj zbirci pretraživali napjeve o Kaštelima, čitali ih, pjevali, a na pjesmu Lipe li su mlade Kaštelanke i plesali.

GKK svake godine organizira literarno-likovno-filmski natječaj Kaštelanske štorije s ciljem očuvanja kulturne baštine, posebno čakavice. Učenici razredne nastave uče o prošlosti svoga grada i svake godine sudjeluju u ovome natječaju stvarajući literarne i likovne radove s motivima Kaštela. 

Noć knjige održava se sredinom travnja, a 23. travnja obilježava se blagdan svetoga Jurja koji je ujedno zaštitnik jedne od kaštelanskih župa. Već nekoliko godina učiteljica Esma Sarajčev sa svojim učenicima u GKK održava radionice posvećene svetom Jurju. Proteklih godina učenici su slušali legendu o ovome svecu, uprizorili je, izradili plakat i pjevali pjesmu Došo, došo Juro je.

GKK često u goste dovodi poznate književnike poput Željke Horvat Vukelja, Mira Gavrana ili Sonje Smolec, a posebnu pažnju posvećuje lokalnim autorima. Tako je jedan od zadnjih književnih susreta u kojem su sudjelovali učenici razredne nastave bio onaj s Tonkom Alujević. Ona je napisala slikovnicu Ježincova škrapica u kojoj je Ježevu kućicu Branka Ćopića preselila iz šume u more i napisala je na čakavici. Učenici su sudjelovali u prezentaciji slikovnice uz čitanje i razgovor s književnicom.

Također, GKK organizira susrete s mladim književnicima, a jedna od takvih je i Ana Pisac, kaštelanska spisateljica koju su upoznali učenici predmetne nastave. Potaknuti njezinom zbirkom priča o detektivki Lisici, učenici su se i sami okušali u pisanju, a neki od njihovih radova objavljeni su u našem školskom listu Rusmarinu.

Osim suradnje u vidu neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima, knjižničarke dječjeg odjela GKK vode se preporukama stručnih aktiva naše škole prilikom nabave lektirnih naslova kao i najnovije pedagoške i metodičke literature kako bi sva najnovija znanja bila dostupna  učiteljima i roditeljima, korisnicima Gradske knjižnice. 

Zadovoljni dosadašnjom suradnjom, nadamo se da će i u sljedećim školskim godinama Gradska knjižnica biti naš partner u učenju i igri te da ćemo zajedno uspješno savladati sve izazove koji nas čekaju.