prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suradnja škola zaprešićkog kraja

Učenici Srednje škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića vršnjačkim poučavanjem približili sedmašima osnovnih škola zaprešićkog kraja, događaje vezane uz Narodni pokret 1903. godine.

Često i rado surađuju s lokalnom zajednicom te su se i ovoga puta uključili u obilježavanje jedne obljetnice značajne za kraj, ali i cijelu Hrvatsku. U sklopu projekta obilježavanja 120. godišnjice Hrvatskog narodnog pokreta 1903. godine u suradnji s još 12 muzeja, Muzej Brdovec pripremio je uz izložbu i edukativne programe koji su rezultat suradnje sa Srednjom školom ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Nastavnice povijesti Željka Winkler i Petra Katarinčić s učenicima su osmislile predavanja koja su se održala u sve tri osnovne škole na području Grada Zaprešića i sve tri osnovne škole na području Općine Brdovec. Cilj tih predavanja bio je temu Hrvatskog narodnog pokreta 1903. godine, približiti mladima na zanimljiv i inovativan način, kroz tzv. “peer teaching”, odnosno poučavanjem od strane učenika, gdje su učenici u ulozi nastavnika. Osim učeničkih izlganja koji su nastali kao plod istraživačkog rada učenika, učenici su se kreativno izrazili snimanjem filma o Jelici Jug, izradom atraktivnih i relevantnih prezentacija, izradom interaktivnih zadataka u digitalnim alatima Padlet i Kahoot te na kraju provođenjem vrednovanja kao sintezom cijelog izlganja.

Prvi na redu bio je tim profesorice Winkler koji čine Paula Anić, Nikola Bajto, Lana Grill i Matea Horvatić iz 3. c razreda. Oni su učenicima sedmih razreda osnovih škola Ljudevita Gaja te Antuna Augustinčića održali predavanje uz prezentaciju, nakon čega su dodatno animirali sedmaše prikazavši im kratki film o Jelici Jug i aktivno ih uključivši u proces usvajanja naučenog gradiva putem igre: Kahoot kviza, zatim Padlet alata gdje su učenici izrazili svoje mišljenje o sličnostima i razlikama između mađarizacije i današnje dominacije engleskog jezika, te u konačnici, kratko ponavljanje na post-it papirićima. Aktivnost vršnjačkog poučavanja nastavio je tim profesorice Katarinčić: Sara Šimunčić i Sara Bucić iz 2. c razreda, koje su održale predavanja u Brdovcu, Kupljenovu i Šenkovcu, a zadnje predavanje su opet održali učenici 3. c razreda kojima se ovoga puta pridružila i Erika Kučkovečki.

Čestitaju učenicima hotelijersko-turističkog smjera koji su spremno prihvatili izazov i odgovornost istražiti i prezentirati pred zahtjevnom publikom sedmaša jednu temu iz lokalne, ali i nacionalne povijesti te time unaprijedili svoja znanja, ali i komunikacijske i prezentacijske vještine, vještinu rada u timu te provođenja projekta od ideje do realizacije. Zahvaljuju se Muzeju Brdovec na prilici za produbljivanje već tradicionalne suradnje te povezivanje obrazovnih institucija zaprešićkog kraja.