prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svake godine, poslijednje srijede u mjesecu veljači, „Žuta zgrada na brijegu“ odijeva ružičasto ruho

Gimnazija Vukovar je obilježila Dan ružičastih majica nizom preventivnih i edukativnih aktivnosti kojima potiče svoje učenike na prihvaćanje različitosti među ljudima i na razvijanje tolerancije promičući poruke nenasilničkog ponašanja.

Veljača je u Gimnaziji Vukovar mjesec u kojem se u središte zbivanja stavljaju aktivnosti kojima učenici i nastavnici prenose poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja.

Svaki drugi utorak ovoga mjeseca, organiziraju i sudjeluju u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pokrenuta je u okviru Programa za sigurniji internet Europske komisije i jednom godišnje poziva na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i boljeg interneta za djecu i mlade. Gimnazija Vukovar aktivno podržava ovu inicijativu i taj dan posvećuje edukaciji učenika i djelatnika kako bi bili aktivni i odgovorni sudionici  sigurnog internetskog okruženja.

Bogatstvom kreativnih učeničkih uradaka koji tom prilikom nastaju, glasno progovaraju o opasnostima s kojima se možemo susresti prilikom korištenja suvremenih tehnologija i podižu svijest i znanje o načinima sigurnog korištenja interneta s posebnim naglaskom na:

  • mogućnosti zlouporaba suvremene tehnologije kao što su računala i mobiteli te internet i društvene mreže,
  • vrste i načine prevencije vršnjačkog nasilja i kaznenih djela na štetu djece proizašlih iz zlouporabe interneta te
  • načine povećanja sigurnosti korištenja interneta, prvenstveno kada ga koriste djeca, ali i svi ostali članovi društva.

Primjena novih tehnologija u učenju, podučavanju i općenito u svakodnevnom radu neosporno olakšava sam proces učenja i rada, ali nosi i određene rizike i opasnosti te stoga zahtjeva neprestano educiranje i iz tog razloga ne prestaju govoriti i upozoravati na potencijalne opasnosti koje prijete ukoliko nismo spremni nositi se sa suvremenim tehnološkim dostignućima i internetskim mogućnostima. 

Isto tako, svaku zadnju srijedu mjeseca veljače obilježavaju Dan ružičastih majica i šalju jasnu poruku da  je dobrobit djece, mladih i odraslih važna i da živimo i boravimo u okruženju koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Djeca vide i tako uče prema primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stajališta roditelja, nastavnika i drugih odraslih osoba imaju veliki utjecaj na djecu. Zato Gimnazija Vukovar gradi i u svoje učenike ugrađuje vrijednosti poštovanja, istine i ponosa koji su im potrebni za razvoj raznolikih mogućnosti nenasilnih načina riješavanja problema. Ovaj dan provode u razgovorima s učenicima, potičući ih na razmišljanje o tome što se može dogoditi ako nasilno rješavaju probleme te što ako problem riješe bez nasilja. Ovakav način zajedničkog “glasnog razmišljanja“ pomaže im da uoče kako nasilje nije koristan način za rješavanje problema i postepeno, zajedničkim snagama grade model nenasilnog i pozitivnog ponašanja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja i kao takav postao je simbol borbe protiv nasilja među djecom. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja koji je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Zato su danas učenici i nastavnici vukovarske gimnazije odjeveni u ružičasto, jer Gimnazija Vukovar škola je u kojoj vlada nulta stopa tolerancije na sve oblike nasilja!