prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sve počinje sa zdravljem

Osnovna škola Trnjanska iz Zagreba bila je domaćin učiteljicama iz Grčke, Turske i Sjeverne Makedonije u sklopu Erasmus KA210 projekta “Everything starts with health” u kojem sudjeluje.

Mobilnost se održala u Zagrebu od 22. do 26. travnja 2024.godine. Tema mobilnosti bila je zdrava prehrana te izrada brošura vezanih za sprječavanje pretilosti. Prije same mobilnosti učenici su uz pomoć učiteljica proučili temu pretilosti i zdrave prehrane te izradili brošure na engleskom jeziku.

Kako u projektu sudjeluju učenici nižih razreda bilo je izazovno brošure raditi na engleskom jeziku, ali djeca su ozbiljno pristupila zadacima i pokazali svoje znanje engleskog. U brošurama su prikazali na koje načine možemo spriječiti prekomjernu težinu i pretilost. Napravili su i video u kojem su prikazali kako se učenici zdravo hrane i koju vrstu hrane konzumiraju. U školi se kuhalo i peklo punom parom da bi mogli snimiti video.

Tijekom mobilnosti u školi su imali predavanje o pretilosti. Doktorica je objasnila što je pretilost, do kojih bolesti vodi i usporedila broj pretilih ljudi u svijetu i Hrvatskoj. Živimo u modernom dobu koje je zdravstveno obilježeno kroničnim nezaraznim bolestima kao pretilost, dijabetes tip 2 i povišeni krvni tlak. Osim doktorice u školi su imali predavanje nutricionistice. Naučili su što su kalorije i kolika je nutritivna vrijednost namirnica koje djeca svakodnevno konzumiraju. Naučili su koju vrstu hrane zdravi tanjur treba sadržavati i da je ključ zdrave prehrane raznolikost namirnica. Učenici su pozorno pratili predavanje jer su nakon njega riješili kratki anketni upitnik o svojim prehrambenim navikama koji smo zatim analizirali i zaključili da se hrane zdravo.

Škola već godinama ima opremljen kabinet za domaćinstvo u kojem učenici kuhaju. Gostima su pripremili i pokazali što znaju. Kuhalo se dva dana, a na meniju su bile zdrave tortilje sa špinatom, varivo od graška, mrkve i piletine s noklicama, kukuruzna zlevanka sa svježim sirom, Kornelijini žganci, kolač od jogurta sa suhim voćem i orašastim plodovima i možda najzanimljivije jelo je bio morski sir koji smo skuhali s litrom Jadranskog mora.

Učenici su kuhali sami uz vodstvo učiteljica, a pomagali su im i učitelji koji su bili na mobilnosti u školi. Osim razmjene kulinarskih tajni vježbao se i strani jezik. Nazive hrane smo prevodili na grčki, makedonski i turski pa su proširili vokabular.

Zdrava prehrana pomaže u kontroli energetskog unosa i u unosu kvalitetnih nutrijenata. Zdravom prehranom uspijevaju se ostvariti optimalne mentalne, tjelesne i životne performanse. Pretvaranje obroka u zabavno iskustvo može biti pravi izazov sa djecom. Ključno je stvoriti pozitivno i zabavno okruženje za istraživanje hrane. Kombinacija mašte i kreativnosti može zdravu hranu učiniti neodoljivom i potaknuti djecu na uranjanje u svijet ukusnih avantura. Vjeuju da će učenici rado isprobati novu hranu i obogatiti svoja nepca.