prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige 2019.

U Gradskoj knjižnici Buzet u utorak 15. listopada 2019. godine svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2019. S obzirom na 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskoga Mjesec hrvatske knjige ove je godine u znaku glazbe, na čijem je tragu i zvučni slogan U ritmu čitanja!.

Središnji su programi Mjeseca hrvatske knjige 2019. Čitateljski maraton, koji će se održati 23. listopada, Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ritam odrastanja, čija će se završna svečanost uz javno izvlačenje dobitnika i dodjelu nagrada održati 14. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Natjecanje u čitanju naglas, koje će se odvijati 21. i 22. studenoga u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2019. godine, kada će Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijeliti priznanje Knjižnica godine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, koja tradicionalno sudjeluje u radu Programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige, ove će godine u Mjesecu hrvatske knjige sudjelovati sljedećim programima – predavanjem Pričajmo pokretom, koje će se održati u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!, a u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva (25. listopada); predstavljanjem 9. kola bibliofilske edicije Riječ i slika Zdenke Pozaić (29. listopada); izložbom posvećenoj 200. obljetnici rođenja Vatroslava Lisinskoga (5. studenoga); znanstvenim skupom Frankapansko naslijeđe: pet stoljeća Njemačko-rimskoga brevijara, uz predstavljanje izdanja Frankapanski brevijar: otisak sudbine u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (8. studenoga); izložbom studenata Odsjeka za povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Deutsch-römisches Brevier: 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica, nagrađenom Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2018./2019. (8. – 14. studenoga) te predstavljanjem zbirke pripovijedaka Troje iz plemena čileanskih pisaca hrvatskih korijena Vesne Z. Mimice, akademika Eugenija Mimice i Guillerma Mimice, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Filozofskim fakultetom u Splitu (11. studenoga).

Mjesec hrvatske knjige 2019. održava se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Pokrovitelj je svečanoga otvorenja Grad Buzet, a suorganizator Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda Buzet, u sklopu kojega djeluje Gradska knjižnica Buzet.

U povodu početka ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige i njegove teme, na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavljen je članak koji donosi osvrt na libreto Ero s onoga svijeta hrvatskoga književnika Milana Begovića.

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2019.