prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige 2023.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci 16. listopada 2023. godine pod geslom Nek’ ti riječ ne bude strana(c) svečanim je programom otvoren Mjesec hrvatske knjige 2023.

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica! posvećeno je prevoditeljima, odnosno književnomu prevođenju, a svrha je istaknuti važnost prevoditelja i podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnoga prevođenja, zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani.

Ova je godina proglašena i Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticajni impuls odaslan iz Europske unije te je zbog toga ove godine uspostavljena suradnja s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Uz središnje programe Mjeseca, među kojima se ističu Nacionalni kviz za poticanje čitanja Pronađeni u prijevodu te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, ostali od ukupno gotovo 2000 različitih programa, odvijat će se širom Hrvatske do 15. studenoga 2023. godine, kada će u sklopu završnice Kviza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Mjesec biti zatvoren.

Programi NSK u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održat će se prema sljedećem rasporedu:

24. listopada 2023.

Predstavljanje pretiska i transliteracije nakladničkoga projekta: Oficij rimski

9. – 11. studenoga 2023.

Oprost zakasnina: Knjigu vrati, ništa ne plati!

Okupljajući predstavnike kulturnoga sektora, nacionalni program Mjesec hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske održava se od 1995. godine radi isticanja društvene važnosti knjige i čitanja te u tome kontekstu i važnosti knjižnica, kao nezaobilaznih mjesta u omogućivanju širokoga pristupa knjigama te promidžbi čitanja, pismenosti i svih blagodati koje iz njih proizlaze i za društvo i za pojedinca.