prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan hrane

Svjetska zdravstvena organizacija obilježava svake godine 16. listopada Svjetski dan hrane u više od 150 zemalja svijeta. Na taj dan slavi se hrana, ali i trgovina hranom, napredak i raznolikost prehrambene industrije.

U sklopu školskog projekta “Virtualni stručni posjet mliječnoj industriji” obilježen je Svjetski dan hrane u Komercijalno-trgovačkoj školi u Splitu.

Najveći izazov i ovogodišnja tema je poboljšanje kvalitete hrane u prehrambenom lancu. Trend smanjenja kvalitete hrane uzrokovan je sve većom željom za ekonomskom dobiti. Trend smanjenja kvalitete hrane bi se trebao zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanje hrane.

Učenici drugog razreda Škole iz smjera komercijalist pod mentorstvom profesorice Andree Braovac i Jasenke Rašetine su prepoznali i povezali usvojene nastavne sadržaje iz nastavnih predmeta Strukovne vježbe i Poznavanje robe i primjenili stečena znanja tijekom analize primjera iz gospodarske prakse.

Učenici su virtualno istražili gospodarski subjekt i pratili izabrane prehrambene proizvode u kanalima prodaje. Rezultate istraživanja prikazali su pomoću različitih digitalnih alata kojima su se rado koristili u organizaciji i stvaranju nastave na daljinu. U digitalnom alatu za izradu umnih mapa Git Mind prikazali su tehnološki proces proizvodnje jogurta, maslaca i sladoleda. Koristeći formu igre Escape room pod nazivom HACCP u trgovini koju su samostalno izradili ponovili su stečena znanja o sigurnosti hrane u trgovini. Igra je prezentirana na školskom plakatu u formi QR koda i tako je postala dostupna svim učenicima Komercijalno- trgovačke škole.

COVID-19 globalna zdravstvena kriza potaknula je učenike na razmišljanje o našim najosnovnijim potrebama, a među kojima je i svakako hrana. Očuvanje pristupa sigurnoj i nutritivno bogatoj hrani je, i bit će, vrlo važan dio odgovora na pandemiju COVID-19.

U trenutku, važnije je, nego ikad prepoznati potrebu za podrškom našim junacima u industriji hrane – poljoprivrednicima, proizvođačima ali i radnicima u distribuciji i trgovini koji se brinu da se hrana kreće od polja do stola, čak i usred neviđenih problema koje uzrokuje trenutna COVID-19 kriza.