prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježen u Osnovnoj školi Bilje nizom radionica.

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu, a 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

U mnogim školama diljem svijeta, pa tako i u petim razredima Osnovne škole Bilje, ovaj je dan obilježen predstavljanjem najdraže knjige te ukazivanjem na važnost i dobrobiti čitanja. Osim književnog piknika, u kojemu su učenici vrlo pozorno slušali predstavljanje knjiga i zapisivali li što žele sljedeće pročitati, učenici su u dvije radionice pravili straničnike te pisali najdraže citate o knjigama i čitanju.

Čitanje je izuzetno važno za razvoj djece, kako intelektualno tako i emocionalno. Čitanjem djeca razvijaju svoju maštu, poboljšavaju svoju sposobnost komunikacije, razvijaju koncentraciju, a također i stječu nova znanja.

U petim razredima, djeca već imaju dobru razinu pismenosti i sposobnost čitanja te se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige mogu potaknuti da još više čitaju. Učenici mogu predstaviti svoju najdražu knjigu, objasniti zašto im se sviđa te preporučiti je vršnjacima. Svjetski dan knjige prilika je za poticanje djece na čitanje i razvijanje ljubavi prema knjigama. Svi bismo trebali cijeniti vrijednost knjiga i poticati druge da uživaju u čitanju.