prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Maturanti srednje strukovne škole Makarska, smjer-elektrotehničar u sklopu predmeta Elektroenergetika napravili su plakat i instalirali maketu vjetroelektrane. Cilj aktivnosti je osvijestiti učenike škole o prednostima korištenja obnovljivih izvora energije u odnosu na neobnovljive izvore i njihovog manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Europska komisija donijela je Zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. To je veliki izazov, ali i prilika za sve države članice EU. Hrvatska energetska tranzicija nalazi se na snažnoj prekretnici i povećanje udjela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva.

Projekcije za razvoj obnovljivih izvora energije do 2030., odnosno 2050., ambiciozne su i zahtijevaju značajna ulaganja te ozbiljno planiranje. Takve projekcije možemo potkrijepiti velikim, iako još nedovoljno iskorištenim potencijalom za razvoj obnovljivih izvora energije kojima Hrvatska obiluje. Stoga se moramo pobrinuti da razvijamo resurse koje imamo i kojima možemo povećati konkurentnost i otpornost gospodarstva.

Plakat i maketa biti će predstavljeni na Danima otvorenih vrata u školi 5. svibnja 2023.godine.