prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan školske igre

U Osnovnoj školi Bakar u integriranom radnom danu učenici su vrijeme proveli u spontanoj i slobodnoj igri bez intervencije učiteljica.

Djetinjstvo bez igre je nezamislivo. Igra je važan faktor dječjeg odrastanja. Ona razvija kreativnost, socijalne, kognitivne, emocionalne i motoričke vještine, te jača samopouzdanje. Budimo podrška djeci da uče kroz igru i potaknimo ih da se istražuju, rastavljaju, sastavljaju, dodiruju, probaju… Igra je djeci važna i na nju imaju pravo. Igra je važan faktor dječjeg odrastanja. Pravo na igru i potrebu za njom ima svako dijete jer igra stimulira mozak, razvija kreativnost, socijalne, kognitivne, emocionalne i motoričke vještine. Igra jača samopouzdanje.

Vrijeme današnje tehnologije promijenilo je i svijet igre. Tehnologija sve više postaje zamjenski prijatelj djeci modernog doba. Kako bi to bar na jedan dan promijenili učenici su odlučili školske torbe umjesto knjiga napuniti šarenilom omiljenih igračaka. U razrede donijeli su najdraže igračke, te su zajednički uživali u slobodnoj igri s prijateljima i učiteljicama. Na taj način obilježili su Svjetski dan školske igre (Global School Play Day) koji se obilježava na inicijativu samih učitelja od 2015. godine. Dan školske igre obilježava se prve srijede u veljači, a ima za cilj podići svijest o potrebi i važnosti igre u djetetovu odrastanju.

Sami su odlučivali što će, kada, koliko i s kime će se igrati. Bilo je tu raznih društvenih igara, lego kockica i plišanih igračaka, pa uz topao čaj i mirisne kolačiće igri nije bilo kraja. Nije bilo vođenja nastave ili učiteljskog poticanja na razne aktivnosti. Dan ispunjen slobodnom igrom i kreativnim aktivnostima pokazao je svima da se današnja djeca itekako znaju igrati i družiti. Čak štoviše učenici su dokazali da teže igrama na travi, u parku, na igralištu. Dokazali su da vole igre loptom, lutkama, legićima, a manje vole virtualne igre u kojima je njihova inicijativa i sloboda ograničena jer djeluju prema scenarijima koje je osmislio netko drugi.

Dan uz igru protekao je u veselom ozračju. Učenici su naučili kako je igra važan dio odrastanja, te su uvidjeli da su na pravom putu. Razvijali su suradnju, prijateljstvo i toleranciju. Osjećali su se sretno i zadovoljno. Osim što su naučili nove igre i neke stare igre sačuvali su od zaborava, učili su i poštovati želje drugih. Razvijali su natjecateljski timski duh, druželjubivost i zabavili su se bez ekrana.

Djetinjstvo bez igre je nezamislivo. Djeca kroz igru ulaze u svijet učenja i istraživanja, bolje uče i otkrivaju sebe i svijet. Potaknimo ih da se spontano igraju, istražuju, rastavljaju, sastavljaju… jer na taj način djeca zadovoljavaju svoju znatiželju i potiču razmišljanje što uvelike utječe i na njihov intelektualni razvoj.