prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Prigodom Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, učenici Osnovne škole “August Cesarec” iz Ivankova, su zajedno s učiteljicama Marijom Jurić i Ivanom Ljevnaić, radovima odlučili dati doprinos udruzi roditelja djece s autizmom Dar iz Osijeka.

Učenici su u tu svrhu izrađivali ukrasne predmete za prigodnu prodaju čiji je prihod namijenjen Udruzi. Udruga je prigodnu prodaju organizirala u subotu, 2. travnja 2022. godine, na glavnom osječkom trgu. Učenici su u skupinama istraživali o autizmu te su imali zadatak izraditi prigodne plakate. Plakate su prezentirali učenicima drugih skupina u svojim razrednim odjeljenjima.

Učenici su bili iznimno motivirani za sudjelovanje u ovoj akciji kojoj je, osim dobrotvorne svrhe, namjera i podizanje svijesti o autističnim osobama i njihovim potrebama. Učenici su se tako upoznali s činjenicama o ovoj bolesti koja, prema epidemiološkim istraživanjima, na 10 000 novorođene djece pogađa 4 do 5 djece. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja, govori se o 10 do 15 djece na 10 000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Primjereni edukacijski pristup, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman može poboljšati kvalitetu života ovih osoba.