prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan voda na izvoru rijeke Jadro

Temeljni je dio života ljudi, ali i našeg planeta u kojem obitava živi svijet. Jedan takav izvor života je i rijeka Jadro čiji su izvor i živi svijet u njoj i oko nje upoznali učenici prvog razreda Osnovne škole Neorić-Sutina na izvanučioničkoj nastavi na Izletištu Jadro.

Voda je sastavni dio života i ima ključnu ulogu u životu kako pojedinca tako i u cijelom svijetu. S pravom se može reći da je ključ stabilnosti, napretka i mira u svijetu. Dijeli, ali i povezuje mnoge države svijeta. Zbog sve većih klimatskih promjena i globalnog rasta povećava se problem pristupa pitkoj vodi. Svake godine se na Svjetski dan voda želi ukazati na zaštitu i očuvanje pitke vode.

Voda je ljudsko pravo koje bi trebalo svima biti dostupno. Svjedoci smo da mnogima u svijetu, a posebno djeci to ljudsko pravo nije uvijek i jednako dostupno. Zato se s pravom kaže da je voda izvor života.

Cijeli prostor oko izvora rijeke Jadro uređen je kao jedna otvorena učionica s edukativnim i rekreacijskim parkom koji je izgrađen na prostoru nekadašnjeg tupinoloma. Pritom su upoznali povijest rijeke Jadro s čijeg je izvora putem akvedukta vodu koristio i car Dioklecijan. Uz sami izvor rijeke koji je zaštićen kao ihtiološki rezervat, uređeno je izletište čiji resursi nude više aktivnosti vezanih za upoznavanje rijeke Jadro. Neke od aktivnosti su: upoznavanje njene endemske ribe Mekousna pastrva zvana Solinka, likovna radionica izrade mozaika ribe ili motiva po želji koristeći obojane komadiće glinamola, slušanje predavanja o živom svijetu u i oko rijeke, šetnja i upoznavanje taktilnog parka, gledanje edukativnog animiranog filma o rijeci Jadro te bunker preuređen kao interpretacijski centar Mekousne pastrve u kojem se nalazi interaktivna karta rijeke Jadro na kojoj su učenici mogli istražiti o flori i fauni same rijeke. U kupoli bunkera posebno je bio zanimljiv periskop prirode i interaktivna projekcija „hod po vodi“.

Nakon poučnog predavanja učenici su rješavali križaljku s pitanjima o zanimljivostima same rijeke te osmosmjerku s važnim pojmovima i riječima koje su u uskoj vezi s rijekom Jadro i njenom poviješću. Prošetali su nekadašnjim tupinolom koji je preuređen u osjetilni poligon s poučnom stazom. Cijeli je poligon potpuno prilagođen osobama s poteškoćama.

Tako je Svjetski dan voda na izvoru rijeke Jadro obilježen kroz bogate i raznolike odgojno-obrazovne sadržaje.

Višesatnom izvanučioničkom nastavom uz izvor rijeke Jadro ostvareni su odgojno-obrazovni ishodi kurikuluma nastavnih predmeta Prirode i društva, Likovne kulture, Hrvatskog jezika, Tjelesne i zdravstvene kulture te odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema Održivi razvoj, Osobni i socijalni razvoj te Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, a sve u svrhu očuvanja voda i njenih stanovnika te prirodnih resursa zavičaja.