prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan zaštite okoliša

Učenici 3. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje obilježili su Svjetski dan okoliša različitim aktivnostima. Svjetski dan zaštite okoliša je važan dan za poticanje promjena u stavovima i podizanje globalne svijesti o okolišu. To je ujedno i dan za preispitivanje stavova i stvaranje novih navika koje bi trebale biti dio svačije svakodnevice, jer imati zdravo okruženje je naše pravo, a briga o planetu također je dužnost svih.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, učenici 3. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje za tu prigodu čitali su priču pod naslovom “Alba – riba koja živi sto godina”. Ova prekrasno ilustrirana priča podučila je učenike zašto je važno da ne zagađujemo naša mora i kako možemo popraviti štetu koju smo već počinili. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Učenica Ana Čagalj pročitala je naglas svim učenicima priču a zatim je uslijedila analiza pročitanog teksta. Knjižničarka je s učenicima porazgovarala o idejama koje bi učenici mogli napraviti za spas okoliša, kao na primjer: kako čuvati pčele, kako koristiti manje plastike, kako odvajati otpad, kako štedjeti energiju i vodu, i koliko je važno pješačenje ili vožnja bicikla. Završna aktivnost odnosila se na pročitanu priču pa su učenici dobili zadatak da izrade svatko svoju ribu Albu u različitim bojama. Ribice su završile na zidu učionice. Radionica je preuzeta sa stranice Krokotak. Kako je ostalo malo vremena na kraju, učenici su slagali puzzle s motivom slike vezano za svjetski dan zaštite okoliša.