prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tajni život u kapljici vode i žličici tla

Učenici sedmih razreda OŠ Dore Pejačević iz Našica upoznali su tajni mikrosvijet vode i tla te spoznali važnost očuvanja okoliša za zdrav život. Primjenom istraživačke nastave, praktičnog rada i IKT-a  u nastavi, olakšali smo učenicima pristup nastavnim sadržajima, motivirali ih za aktivno učenje i  sudjelovanje u nastavi.

Učenici su mikroskopirali  kapljicu vode iz jezera i upoznali mikrosvijet vode, pogledali smo i video. Tajni život tla upoznali su tako što smo izradili Bermanov lijevak i izdvojiti mikroorganizme iz tla, te ih promatrali  pod mikroskopom.

Da su gujavice korisne jer su prirodni „orači“ tla saznali smo tako što smo izradili lumbrikarij i promatrali život i ponašanje gujavica. Stavili smo različite slojeve zemlje, koje su nakon nekog vremena gujavice izmiješale. Video isječak o tome možete pogledati ovdje

Secirali smo gujavicu i proučili unutrašnju građu gujavice s posebnim osvrtom na probavilo kako bi utvrdili važnost gujavica u stvaranju humusa.

Pratili smo rast algi dodavanjem različitih koncentracija gnojiva i deterdženta, te utvrdili utječe li cvjetanje vode na ostala živa bića u vodi. Pokusima smo utvrđivali kakav je utjecaj kiselih kiša (octena kiselina) na biljne organe (list i korijen) i mekušce  (školjkaše, vapnene ljušture puževa i ljuske jaja). Pratili smo kakav je utjecaj deterdženata na smanjenje površinske napetosti vode.

 

Naša poruka: Zadatak je stvarno lak, voli zemlju, šumu, zrak!