prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tema Svjetskog dana hrane pod nazivom “Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno”.

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj svake se godine 16. listopada, tradicionalno obilježava Svjetski dan hrane pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je pod nazivom “Odgajati, Njegovati, Održavati. Zajedno. – Grow, Nourish, Sustain. Together”. 

Cilj događaja je jačanje svijesti kod učenika i javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu, ojačanje solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Učenici 2. a razreda, zanimanja ekonomist Svjetski dan hrane obilježili su u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje i na eTwinning platformi s nastavnicom Nadom Ratković i eTwinnerima iz Europe. Zajedno su jedan dan posvetili važnosti prehrane, poboljšanju kvalitete hrane u prehrambenom lancu i zajedništvu u suzbijanju gladi u svijetu što sami naslov potvrđuje. 

Globalna zdravstvena kriza uzrokovana COVID-19 potaknula je učenike škole kao i mnoge širom svijeta na razmišljanje o istinski bitnim temama koje se odnose na najosnovnije potrebe. Kada se govori o osnovnim potrebama hrana se smatra temeljem i suštinom života. 

Na platformi eTwinning je organiziran mrežni događaj povodom Svjetskog dana hrane pod nazivom “Grow, Nourish, Sustain. Together”, koji su učenici 2. a razreda zanimanja ekonomist u sklopu nastavnog predmeta Društveno odgovorno poslovanje zajedno s nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor i zainteresiranim eTwinnerima iz Europe zajednički obilježili. Učenici 2. a obilježili su Svjetski dan hrane, inovativnom metodom obrnuta učionica i primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kod kuće su izradili kreativne uradke (videozapise, plakate, postere), a u razredu zajedničkom fotografijom svima poručili da zdrava prehrana i sve akcije su naša budućnost. Kroz primjer dobre prakse, ostvareni su zadani odgojno-obrazovni ishodi i očekivanja međupredmetnih tema što su učenici svojim radovima objasnili, predstavili i prezentirali na uvijek poseban i jedinstven način.

Za prigodu učenica 2. a razreda Ana Marija Lagator snimila je videozapis u digitalnom alatu Canva pod nazivom Svjetski dan hrane 2020.

Učenica, potaknuta trenutnom situacijom je na vrlo slikovit i kreativan način prikazala da je “hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”. Istaknula je da se hrana ne smije bacati kao otpad, vodeći računa o ciljevima održivog razvoja i društvenoj odgovornosti.

Učenica 2.a razreda Laura Radanović snimila je videozapis u digitalnom alatu Powtoon pod nazivom “Svjetski dan hrane“. Učenica je u videozapisu naglasila važnost zdrave prehrane i kako je danas poboljšanje kvalitete hrane u prehrambenom lancu neophodno. 

Očuvanje pristupa sigurnoj i hranjivoj hrani je danas i bit će i dalje u budućnosti bitni dio odgovora na pandemiju COVID-19. To se posebno odnosi na siromašne i ranjive zajednice, koje su najteže pogođene pandemijom i posljedicama ekonomskih šokova.

Stoga, Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize i da prehrambeni sustavi postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život za radnike u prehrambenom sustavu.

To će zahtijevati poboljšane socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i održivije poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, zdravlje i klimu.

Učenici Srednje strukovne škole smatraju da “zdrava prehrana i sve njihove akcije su njihova budućnost”, što su učenici opisali, objasnili, predstavili i prezentirali na svoj uvijek poseban i jedinstven način.

Poruke 2. a razreda : 

  • Svaki dan je potrebno započeti s zdravim doručkom.
  • Ne bacajte hranu!