prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tiramoli malih Solinjana

Projekt je to u kojem je sudjelovalo preko 30 učitelja i 500 učenika od 1. do 8. razreda iz sve četiri solinske osnovne škole. U mnogobrojnim aktivnostima tijekom rada na projektu izmjenjivali su se tu polaznici novinarske, multimedijske, dramske i likovne grupe te Unesco grupa „Mali čuvari baštine“.

Pokrovitelj projekta bio je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu programa „Čuvari baštine“, nositelj je Osnovna škola don Lovre Katića, a koordinatorica učiteljica Ivana Sedlar. Projekt je priznat i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz program rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./’24., a projektne aktivnosti provode se u suradnji s Arheološkim muzejom Split, Turističkom zajednicom grada Solina, Javnom ustanovom u kulturi „Zvonimir“ Solin, solinskom Gradskom knjižnicom i Gradom Solinom.

Učenici su tijekom realizacije projekta uz vodstvo svojih učitelja istraživali, prikupljali, bilježili i izrađivali likovne, literarne i digitalne sadržaje u kojima su prikazali povijesne osobe grada Solina: kralja Zvonimira, kraljicu Jelenu, cara Dioklecijana, don Franu Bulića, don Lovru Katića, Vjekoslava Paraća, Jozu Kljakovića i druge važne osobe koje su obilježile povijest grada. Uz to, djeca su u suradnji s brojnim gradskim udrugama te solinskim književnicima i novinarima istraživali običaje, nošnje, nakit, jezik i govor te neizostavne kulinarske specijalitete karakteristične za svoj grad. Nadalje, istraživali su i važne povijesne lokalitete poput Salone, Šuplje crkve, Gradine i Gospinog Otoka te uočavali njihov značaj za povijest i sadašnjost Solina. U istraživanje su uključili i stare igre, plesove, ručne radove, napjeve i knjige s tematikom grada. Na temelju prikupljenih podataka učenici likovne grupe izradili su niz likovnih radova koristeći se različitim tehnikama, dok su učenici novinarske i literarne grupe napisali brojne članke, intervjue, pjesme, priče, crtice i eseje kojima su obuhvatili spomenutu tematiku.

Polaznici multimedijske grupe kroz svoj su rad uprizorili neke povijesne segmente važnih događaja te iste prikazali kroz kratki film koji je prikazan na organiziranom javnom događaju. Polaznici dramske skupine uprizorili su nekoliko crtica iz života poznatih osoba. U projekt su se uključili i članovi čitateljskog kluba koji se bavio istraživanjem, iščitavanjem i prezentiranjem zanimljivih djela pjesnika grada Solina. Izvannastavna grupa „Prstima po tipkovnici“ pripremljene je sadržaje spretno pretvarala u zanimljive digitalne alate te rado korištene QR kodove.

Ove je godine škola ponosno sudjelovala na već tradicionalnoj manifestaciji Centra izvrsnosti, Festivalu izvrsnosti, gdje je kroz program Čuvari baštine prikazan dio radova nastalih na projektu „Tiramoli malih Solinjana“. Svi učenici su uz pomoć svojih mentora predano i marljivo radili cijelu školsku godinu na svojim projektima koji su predstavljeni na pozornici Osnovne škole kraljice Jelene, koja je i ove godine otvorila svoja vrata ovoj hvalevrijednoj manifestaciji. Tradicija se prožimala kroz svaku izgovorenu riječ, običaji i poznate povijesne osobe na jednu večer zaživjeli su u sasvim drugačijem vremenu i prostoru te nas spretno poput vremeplova vratili natrag u prošlost. Emocija koju su projekti donijeli, uistinu je dirnula svakog sudionika i pokazala se kao ključna u uspjehu svakog pojedinog projekta.

Kruna cijelog projekta planirana je kao završna velika izložba na otvorenom koja bi se realizira u suradnji s lokalnom zajednicom i gradskom upravom povodom Dana grada i blagdana Male Gospe. Tom prilikom bi se središtem Zvonimirove ulice, u dužini od nekih 1,5 kilometar, raširili tiramoli. TIRAMOL je dalmatinski izraz za uže koje služi za sušenje rublja. Dolazi od riječi Tira: povuci, Mola: potegni. Šaljiva je tvorenica kojom su imenovana sirotinjska sušila za rublje. Prostirala su se po kalama, kaletama i zajedničkim dvorištima uvijek stiješnjenih i u se uvučenih dalmatinskih gradova i gradića. Izum koliko jednostavan, toliko genijalan: beskrajni štrik, kružni konopac, remen koji se pokreće preko dva kolotura, koji su u pravilu pričvršćeni na dvije kuće, na dvije strane ulice. Kako se rublje vješa, tako se tiramol pokreće dalje od prozora ili od balkona s kojeg se vješa. Predstavljali su izložbu onoga nevidljivog, unutarnjeg i intimnog svijeta jedne obitelji.

Na njih bi se izvjesili plastificirani dječji radovi s različitim sadržajima, likovnim i literarnim radovima te QR kodovima koji bi skrivali filmove, dramske isječke, važne istraživačke spoznaje i slično, a sve to kako bi gosti vidjeli grad Solin kroz oči djece. Sudjelovanjem u projektu učenici su razvili čitav niz kompetencija: istraživačke i socijalne vještine, komunikacijske sposobnosti te kulturu življenja i pravilnih odnosa u zajednici.
Posebno veseli činjenica kako je nositelj projekta, OŠ don Lovre Katića, koja ove godine obilježava jubilarni 70. rođendan. Iako, po godinama stara, ova je škola u srcu vrlo mlada. Njenim hodnicima svakodnevno pulsiraju veseli mališani, željni novih znanja i prijateljstava dok entuzijazam nastavnika i čvrsta ruka ravnateljice rade premosnicu vječne joj mladosti. No jedna stvar čvrsto drži temelje škole, spona je to generacijskih ponosa na bogatu kulturno povijesnu baštinu i pripadnost svom Gradu koju nitko i nikada neće i ne smije uzdrmati. Stoga gledajmo Solin očima naše djece i s ponosom čuvajmo „tiramole“ malih Solinjana.