prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tjedan školskog doručka

U Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku učenici 1. b razreda uključili su se u projekt “Tjedan školskog doručka” i istraživali zanimljivosti o zdravoj hrani, te smišljali zdravi školski doručak.

Tijekom jednoga tjedna, svaki su dan imali zanimljive aktivnosti. Prvog dana su proučili zagonetni jelovnik koji je zadan u projektu i razmišljali što se krije pod zagonetnim nazivima doručaka. Zagonetni doručci su bili: proteini na kruhu, školska pita, šareni tanjur, Popajev doručak i zapečeno iznenađenje. S obzirom na to da su učenici prvog razreda, učiteljica je zapisivala prijedloge, a učenici su crtali namirnice koje bi se mogle upotrijebiti za pripremu doručaka.

Nakon toga uživali su u zadatku koji je baš prikladan za 1. razred jer su bojali voće i povrće i razvrstavali ih u dvije skupine. Saznali su da se namirnice dijele na voće i povrće; mlijeko i mliječne proizvode; ribu, meso, jaja i mahunarke; orašaste plodove, sjemenke te žitarice, pa su se podijelili u skupine i izrezivali namirnice iz reklama te izradili plakate.

Školski kuhar i kuharica govorili su o dobrim bakterijama, a onda su uz njihovu pomoć zamijesili i ispekli razredni kuglof. Sljedeća aktivnost bila je prezentiranje svoga omiljenoga doručka uz objašnjenje od čega se sastoji i koje skupine namirnica uključuje. Osim toga uz maštu i domišljatost kreirali su rođendanski doručak. Bilo je tu još križaljki, pitalica, brojalica i prikladnih pjesama.

Nakon svih aktivnosti, organizirali su razrednu proslavu, u petak, 20. listopada 2023.godine na školski Dan zahvalnosti za plodove zemlje te se dogovorili da se donesu zdrave namirnice koje će se razmijeniti i kušati, ali i ponuditi učenicima drugih razreda. Na stolu se našlo obilje zdrave hrane kao npr. voćna salata, zdravi muffini, kefir, med, orašasti plodovi, sjemenke i još mnogo toga. Uživali su u kušanju hrane, ali i u dijeljenju s drugima. Maleni prvoškolci pokazali su izvrsno poznavanje ove teme ,a za radionice su bili zainteresirani i učenici i roditelji koji su pomogli da se uspješno realizira prvi razredni projekt.