prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tjedan svemira

Tema svemira vrlo je inspirativna i nadahnjujuća kako odraslima tako i djeci. Letovi u svemir postaju sve popularniji pa će se uskoro i na “izlet u svemir”, no s učenicima moguće je organizirati kako oni kažu “svemirski tjedan” i biti u svemiru non-stop. U Osnovnoj školi “Braća Seljan” Karlovac je organiziran Tjedan svemira.

Organizirati Tjedan svemira u prvom razredu iziskuje dobru pripremu, odabir materijala te animaciju roditelja da se uključe i pošalju u školu sve što imaju na tu temu. Natavnica je osmislila kutiće i posložila doneseno. U jednom kutiću moglo se vrtjeti globus, slagati magnetnu ploču svemira, gledati dječji teleskop, dodirivati napravljenu raketu, a u drugom prelistavati različite slikovnice i dječje enciklopedije o svemiru i zanimljivostima.

Klupu za slaganje “svemirskih” puzzli učenici su zamijenili podom kako bi im bilo lakše i preglednije slagati izvađeno. Cijeli tjedan odvojilo bi se desetak minuta tijekom raznih predmeta i bavilo bi se zadanom temom. Uz pomoć knjiga i mnogobrojnih sličica, otkrile su se zanimljivosti o Suncu, ali i zašto je na Merkuru jako vruće, a na Plutonu jako hladno, zašto naš planet zovu “treći kamenčić od Sunca”, zašto nekad iz svemira se vidi samo polovica naše planete Zemlje… Sve to i još više otkrivali su zajedno.

U drugom razredu prošlogodišnje spoznaje malo su se  nadogradile, i na djeci primjeren način, čulo se nešto novo o Crnim rupama, kometima, meteorima, planetima. Zahvaljujući različitim karticama napravio se memo koji su učenici igrali tijekom odmora. U svemu je od pomoći bio i priručnik Razvojna raketa gdje se mogu pronaći kartice za izradu mema i štošta zanimljivo. Svemir je bio nadahnuće za mnogobrojne međupredmetne korelacije i u 2. razredu, npr. slikanje svemirske kiše ili izrada rakete na satu likovne kulture, razgovor o astronautima i izrezivanje istih za razredni pano. Učenicima se svidjelo što su svoju sliku mogli zalijepiti na izrezano te postati astronauti.

Nastavnici je oduvijek bila vodilja da se uz svaku prigodnu aktivnost može pronaći i prigodna priča pa je i to još jedan koračić ka poticanju čitanja i ljubavi prema knjigama. Tako se niz aktivnosti tjedna začini prigodnom pričom Dug put kući, Olivera Jeffersa. Maštovita je to, duhovita i nepredvidiva priča o neobičnom prijateljstvu dječaka i Marsovca koja nadilazi različitosti.

Učenicima 1. razreda idealno je ponuditi različite bojanke na zadanu temu kako bi se uvježbalo i usavršavalo bojenje unutra zadanog okvira, a kasnije i rezanje obojanih sličica obzirom da je većini učenika prvog  razreda to jedna od zahtjevnijih vještina te ima dosta prostora za napredak. Prikupljenim sličicama izradili su šareni svemir 1. a razreda. Na kraju tjedna učenici su poslušali prigodnu dječju pjesmicu Nebo i planete. Tematski tjedan o svemiru nastavnica je uklopila i u izvannastavnu aktivnost, koju je osmislila i vodi, pod nazivom Pričoljupci-Kreativci. Toga je dana učenike nasmijala šaljiva i duhovita priča u stihovima  autora Claire Freedman – Ben Cort, Svemirci gaćoljupci. Kreativci su potom izradili najčudnovatijeg svemirca kojeg su znali i umjeli. Tjedan svemira predstavljen je roditeljima na razrednoj mrežnoj stranici na koju  neprestano potiče da ju što češće koriste i pretražuju.

I za kraj…

Anketa u razredu koja je provedena je pokazala da je učenicima bilo jako zanimljivo, rado su se uključili, izvrsno reagirali na poticaje i pitali hoće li opet imati nešto o svemiru. Jedan je učenik rekao kako je nagovorio mamu da mu kupi neku knjigu o svemiru koja će ga podsjećati na razredni “svemirski tjedan” i da ju lista i proučava kod kuće. Nastavnica smatra da ovo zadnje ispuni pozitivom svakog učitelja.